op
×

Όταν ο Παπαδόπουλος αποφάσιζε και διέταζε για τον εαυτό του

Διαβάστηκε
Όταν ο Παπαδόπουλος αποφάσιζε και διέταζε για τον εαυτό του
Οι λαμογιές της επταετίας είναι γνωστές σε όλους, ωστόσο υπάρχουν δυο – τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις που ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αποφάσισε για τον εαυτό του, αδιαφορώντας για την κατάσταση που επικρατούσε γύρω του. 

Αν και η περίφημη καραμέλα «στη χούντα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια» έχει επανέλθει στα χείλη των ακροδεξιών, αυτός που σίγουρα έτρωγε με χρυσά κουτάλια ήταν ο πρωτεργάτης του πραξικοπήματος, καθώς η πρώτη απόφαση που έλαβε μετά την εγκαθίδρυση του καθεστώτος των συνταγματαρχών ήταν να διπλασιάσει το μισθό του πρωθυπουργού. Από τις 23.600 δραχμές που ήταν πριν, έφτασε στις 45.000 δραχμές, ποσό που γίνεται ακόμα υψηλότερο αν προστεθούν και τα εκτός έδρας που υπολογίστηκαν (από τον ίδιο βέβαια) στις 1.000 δρχ ανά ημέρα. 

Για να υπολογίσει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να σκεφτεί πως ένας μέσος μισθός υπαλλήλου την περίοδο εκείνη έφτανε τις 4.500 δραχμές. 

Μια ακόμα περιβόητη απόφαση του Γ. Παπαδόπουλου ήταν η αλλαγή στο νόμο περί διαζυγίων, όπου σε μια νύχτα πέρασε νόμο όπου λυνόταν αυτομάτως ο γάμος σε περίπτωση που το ζευγάρι ήταν επτά έτη σε διάσταση. Αφού ο ίδιος χώρισε με τη σύζυγό του Νίκη, μπόρεσε μετά να νυμφευθεί την ερωμένη του Δέσποινα.  

Τέλος, από τις χαρακτηριστικότερες αποφάσεις του δικτάτορα ήταν να τοποθετήσει σε καλές θέσεις τους δύο του αδελφούς, Κωνσταντίνο και Χαράλαμπο. Τον πρώτο τον διόρισε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, περιφερειακό διοικητή Αττικής και υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό. Όσο για τον άλλον, τον διόρισε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.


Σχετικά άρθρα

Εδώ Πολυτεχνείο | Του Βασίλη Ραφαηλίδη

Το μπουντρούμι της Ασφάλειας στην οδό Μπουμπουλίνας βρίσκεται πίσω από το Πολυτεχνείο. Κι όσοι πέρασαν από εκεί, δεν νομίζω πως θα ήταν δυνατό να έχουν διάθεση να συνεορτάσουν με τους πανηγυριώτες της 17ης Νοέμβρη.

Τουρκία: Συλλήψεις στελεχών στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ"

Η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διέταξε τις συλλήψεις 13 στελεχών  της εφημερίδας Τζουμχουριέτ" με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκληματικές πράξεις υπέρ της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Η Έρη Ρίτσου γράφει για το περιστατικό που έκανε τον πατέρα της να ακούει "Παττακός" και να του "σηκώνεται η τρίχα κάγκελο"

Με ένα κείμενο στο Facebook, η Έρη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου Έλληνα ποιητή, μιλάει για το περιστατικό που έκανε τον πατέρα της να ακούει "Παττακός" και να του "σηκώνεται η τρίχα κάγκελο".

ΒΙΝΤΕΟ: Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός: Η Γυάρος, τα βασανιστήρια και ο αγώνας ΠΑΟ-Ολυμπιακός

Ο Παττακός μαζί με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο  πρωτοστάτησαν στο στρατιωτοκό πραξικόπημα της 21ης Απριλίο. Η Γυάρος, τα βασανιστήρια και... η διακοπή του αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακός για να πεί στον Σιδέρη να παίζει πιο ήρεμα...
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×