op
×

Μια "επανάσταση" με παγκόσμιες επιπτώσεις: Το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου μηδενικών εκπομπών στον κόσμο

Διαβάστηκε
Μια  επανάσταση  με παγκόσμιες επιπτώσεις: Το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου μηδενικών εκπομπών στον κόσμο
Η Νορβηγία πλησιάζει όλο και περισσότερο στην κατασκευή του πρώτου εργοστασίου τσιμέντου χωρίς άνθρακα στον κόσμο, μια κίνηση που θα μπορούσε να αντηχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση!

Το εργοστάσιο τσιμέντου δεν είναι ένα όμορφο θέαμα και αυτό που βρίσκεται στο Brevik, στη νότια Νορβηγία, δεν αποτελεί εξαίρεση. Μέσα, όμως, στα γκρίζα τείχη των κτιρίων, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν μια «επανάσταση» που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Το 2013, το εργοστάσιο έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο: να γίνει το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου μηδενικών εκπομπών στον κόσμο. Από τότε έχουν δοκιμαστεί διάφορες λύσεις, οι οποίες όλες χρησιμοποιούν τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS), μια τεχνολογία που πρωτοστάτησε στη Νορβηγία και περιλαμβάνει τη δέσμευση των εκπομπών CO2 στην έγχυση τους υπόγεια.

Η βιομηχανία τσιμέντου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός εκπομπός CO2, μετά τον χάλυβα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 6% των παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με το CDP, μη κερδοσκοπικό όμιλο που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. (Εάν ο ευρωπαϊκός τομέας τσιμέντου ήταν μια χώρα, θα ήταν όσο το Βέλγιο).

«Το τσιμέντο είναι μια συντηρητική βιομηχανία», λέει ο Per Brevik, υπεύθυνος για τη βιωσιμότητα στο εργοστάσιο της Norcem, που ανήκει στη γερμανική πολυεθνική εταιρεία HeidelbergCement. Όταν ανακοίνωσε τα σχέδια του CCS, ο Brevik δήλωσε ότι έλαβε «πανικοβλημένα τηλεφωνήματα από τη Γερμανία. «Μου είπαν» είσαι τρελός, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, είναι πολύ επιθετικό», θυμάται.

Οι προετοιμασίες είναι τώρα σε εξέλιξη. Η Norcem Brevik είναι ήδη από τους κορυφαίους παραγωγούς τσιμέντου στην Ευρώπη σε ότι αφορά τη χρήση εναλλακτικών καυσίμωνπου προέρχονται από απόβλητα. Το εργοστάσιο έχει ήδη καταφέρει να υποκαταστήσειτο 70% της χρήσης καυσίμων με εναλλακτικές λύσεις, όπως το χαρτί, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά, καθώς και τα επικίνδυνα απόβλητα. Συνολικά, αυτές έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών CO2 του εργοστασίου.

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου δεν είναι εγγυημένη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια χρηματοδότηση. Μια τελική μελέτη σκοπιμότητας θα δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2019, η οποία θα ενημερώσει μια πρόταση της κυβέρνησης της Νορβηγίας για επενδύσεις στην οικοδόμηση της εγκατάστασης πλήρους κλίμακας. Εάν το εγκρίνει το Κοινοβούλιο, το σχέδιο θα τεθεί σε τριετή φάση κατασκευής.

«Το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στον κόσμο με πλήρη δέσμευση άνθρακα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το 2024», αναφέρει η Norcem Brevik.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα ΚαλτσάΠηγή: ecozen
Σχετικά άρθρα

Ποιες είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως σύμφωνα την παγκόσμια έκθεση 2018 της Greenpeace

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί τον βασικότερο περιβαλλοντικό υγειονομικό κίνδυνο.

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: 985% πάνω από το όριο ο μόλυβδος στο ποτάμι της Ολυμπιάδας από τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός

Συστηματική ρύπανση και υποβάθμιση του ποταμού Μαυρόλακκα που είναι ο αποδέκτης των υγρών αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×