op
×

Ονομάτων και αριθμών επίσκεψη

Διαβάστηκε
Ονομάτων και αριθμών επίσκεψη
του Παντελή Μπουκάλα στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Σπανίζουν οι ψυχροί, ουδέτεροι όροι στον δημόσιο διάλογο, όσοι δεν εκφράζουν ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις και δεν επιλέγονται για να προκαλέσουν συναισθήματα και να υπαγορεύσουν συμπεριφορές. Δεν έχει, λοιπόν, φιλολογικό ή λεξικογραφικό χαρακτήρα η επιμονή πολλών κυβερνητικών στελεχών, με πρωτοστατούντα όσα έλκουν την καταγωγή τους από το ΛΑΟΣ, να μιλούν για «λαθρομετανάστες» και όχι για μετανάστες και πρόσφυγες.

Αν τα έλεγαν αυτά σαν απλοί τηλεσχολιαστές, θα κρίνονταν για την ιδεολογία τους – ξενοφοβική και μισαλλόδοξη. Τα λένε όμως ως μέλη της κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει δύο τινά: Πρώτον, ότι οφείλουν να σέβονται τις συστάσεις του ΟΗΕ, μια και η Διεθνής Αμνηστία θα τους πέφτει υπερβολικά ριζοσπαστική. Και δεύτερον, ότι η ορολογία που προτιμούν έχει άμεσες πολιτικές συνέπειες. Παράγει αδικία, εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης, αλλά και μιντιακές υπερβολές και κοινωνικές υπεραντιδράσεις.

Φαίνεται όμως ότι τα τρόπαια των Σαλβίνι και των Ορμπαν αφήνουν αρκετούς άυπνους στα μέρη μας. Και περνούν τις ξάγρυπνες ώρες τους μελετώντας λεξικά, για να βελτιώσουν τα ελληνικά που «έμαθαν στο πανεπιστήμιο». Το «λαθρομετανάστης», μας λένε, είναι της ίδιας τάξης με το «λαθραναγνώστης» και το «λαθροθήρας». Σωστά. Με μία διαφορά: Δεν έχουμε δει ακόμη Αμυγδαλέζες και Μόριες γεμάτες λαθραναγνώστες. Και μια δεύτερη διαφορά: Η κύρια έγνοια που έχουν οι λαθροθήρες και οι λαθρέμποροι είναι να μην τους δει κανείς να παρανομούν. Αντίθετα, η κύρια έγνοια των «λαθρομεταναστών» –ή των «λαθροεισβολέων» στη χρυσαυγίτικη και πλέον βελοπουλική αργκό– είναι να γίνουν ορατοί σε όλους μας. Να τους συμπεριλάβει το ευρωπαϊκό βλέμμα μας πριν πνιγούν.

Η σκοπιμότητα που βαραίνει το παιχνίδι των ονομάτων βαραίνει και το παιχνίδι των αριθμών. Κατά τον πρωθυπουργό, οι Σύροι αποτελούν το 20%, κατά τον κ. Κουμουτσάκο περί το 25%, κατά τον κ. Γεωργιάδη το 7%, κατά τον κ. Βορίδη «είναι ελάχιστοι». Οι κραυγαλέες διαφορές στα ποσοστά προσφύγων και μεταναστών που ανακοινώνει κάθε κυβερνητικό στέλεχος δεν πιστοποιούν απλώς την ασυνεννοησία και την έλλειψη σαφούς εποπτείας, άρα και σαφούς σχεδιασμού. Φανερώνουν, επιπλέον, ότι ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για τους δραπέτες της Ασίας και της Αφρικής. Αλλά και το χάιδεμα των ημεδαπών που διαδίδουν τα οικτρά σενάρια για σκοτεινούς σχεδιασμούς εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας από όσους προωθούν τάχα τη «μεγάλη αντικατάσταση».


Σχετικά άρθρα
,

Νάαν στη Μόρια από υπόγειους φούρνους: «Το ψωμί είναι δώρο του Θεού. Πρέπει να το γεύονται όλοι. Έχουν δεν έχουν να το πληρώσουν...».

«Το ψωμί είναι δώρο του Θεού» επαναλαμβάνει ο Μαχμούτ καθώς δίνει και σε μας μια ζεστή καλοψημένη πίτα. «Πρέπει να τη γεύονται όλοι. Έχουν δεν έχουν να την πληρώσουν...».

Φοιτητές και ασυνόδευτοι πρόσφυγες φύτεψαν «σπόρους» αλληλεγγύης κι ελπίδας

Η ετικέτα στο γυάλινο βάζο με το ασυνήθιστο ...brand «Travellers Project» φανέρωνε πως κάτω από το συμβατικό πράσινο καπάκι κρυβόταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή σάλτσα τομάτας. 

Ού παντός πλείν ές Κόρινθον. Κι όμως, αυτή γεννήθηκε στη Σάμο κι ούτε δύο μηνών κατέπλευσε στην Κόρινθο...

Κι εγώ, με το πουπουλένιο βάρος της στην αγκαλιά, αισθάνθηκα, μετά από μια τόσο εντατική μέρα, να φεύγει κάθε βάρος και κούραση από πάνω μου.

Πρωτοβουλία Ανοιχτής Μάθησης για πρόσφυγες υλοποιεί το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

Το άνοιγμα της πρόσβασης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην εκπαίδευση επιχειρεί να διευρύνει το πρόγραμμα Καινοτομίες για την Εκπαίδευση
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×