op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αγροκολεκτίβα Λάδι στα γρανάζια του κινήματος

Χωρίς Μεσάζοντες, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Εργασιακές Κολεκτίβες


"Η Αγροκολεκτίβα Λάδι είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στα Χανιά. Η ομάδα μας ασχολείται αποκλειστικά με την συλλογή ελαιοκάρπου, με βασική προϋπόθεση να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης και ισότιμης συνεργασίας που σέβεται και δεν μολύνει το περιβάλλον.

Θεωρούμε αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις δομές που θα έρχονται σε κόντρα με την υπάρχουσα καπιταλιστική οικονομία, πρακτικά και ηθικά, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να βιοποριζόμαστε αυτοοργανωμένα και με αξιοπρέπεια. Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το εγχείρημα προσφέρει στους παραγωγούς μια πιο δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους αλλά επιδιώκει να κάνει και ένα βήμα παραπέρα. Καταθέτουμε το έξτρα κέρδος (1 ευρώ ανά λίτρο) σε ένα ταμείο, το οποίο στηρίζει δομές που έχουν μια ανατρεπτική στόχευση (π.χ. εναλλακτικά μέσα αντιπληροφόρησης, λαϊκές κουζίνες, έντυπα, το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών κλπ)".
"΄Ιδού λοιπόν. Έχουμε ένα πτώμα πάνω στην πλάτη μας, αλλά δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε τόσο εύκολα.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το τέλος του πολιτισμού, από τον κλινικό του θάνατο: τέτοιος που είναι, δεν μπορεί να ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς. Αυτό είναι ένα γεγονός, και εμείς πρέπει να το πάρουμε απόφαση. 

Τα γεγονότα είναι ευμετάβλητα, αλλά η απόφαση είναι πολιτική. Ας αποφασίσουμε τον θάνατο του πολιτισμού, ας αναλάβουμε την ευθύνη για το πως αυτό θα συμβεί: μόνο η απόφαση θα μας απαλλάξει από το πτώμα.


Αν όχι τώρα πότε;

Ο τροχός γυρίζει, οι καιροί αλλάζουν, το μέχρι πρότινος ακλόνητο σύστημα φαίνεται να τρέμει. Πολλοί από τους υπηκόους του ξυπνούν από τον μακάριο ύπνο τους και αντικρίζουν με τρόμο την πραγματικότητα.

Ολόκληρη η μεσοαστική και μικροαστική τάξη δε χάνει μόνο το έδαφος κάτω από τα πόδια της, χάνει και τις αυταπάτες της, τη δυνατότητα δηλαδή να δανείζεται και να καταναλώνει. 

Η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί πέφτουν, οι φόροι πολλαπλασιάζονται και μαζί τους οι τιμές των βασικών αγαθών. Το σύστημα προσπαθεί, μέσω ψυχολογικής αλλά και απτής βίας, να διατηρήσει τον έλεγχο ώστε να μην δυσαρεστεί τους τοκογλύφους των αγορών και του ΔΝΤ, πράγμα δύσκολο και βραχυπρόθεσμο γιατί χωρίς το καρότο, το μαστίγιο είναι δυσβάσταχτο.Αν όχι εμείς, τότε ποίοι;

Είναι ακριβώς αυτοί οι καιροί της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης στους οποίους μας παρουσιάζονται εξαιρετικές ευκαιρίες να κάνουμε πράξη τα προτάγματα μας, να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε τα δίκτυα, τις κολεκτίβες και τις κομμούνες.

“Κομμούνες που θα αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς θεσμούς; Την οικογένεια, το σχολείο, το συνδικάτο, τις αθλητικές λέσχες κτλ. Κομμούνες οι οποίες, πέραν από την πολιτική δράση, δεν θα φοβηθούν να οργανωθούν για την υλική και ηθική επιβίωση όλων των μελών τους και των φτωχοδιάβολων που τις περιστοιχίζουν.”

Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το εγχείρημα Λάδι στα γρανάζια του κινήματος, εκτός του ότι προσφέρει στους παραγωγούς μια πιο δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους, επιδιώκει να κάνει και ένα βήμα παραπέρα· να καταθέτει το έξτρα κέρδος σε ένα ταμείο το οποίο θα στηρίζει δομές που έχουν μια ανατρεπτική-εξεγερσιακή στόχευση (π.χ εναλλακτικά μέσα αντιπληροφόρησης, ραδιόφωνα, διαδικτυακά μέσα, έντυπα, το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών, λαϊκές κουζίνες κ.τ.λ).

Θεωρούμε αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις δομές που θα έρχονται σε κόντρα με την υπάρχουσα καπιταλιστική οικονομία, πρακτικά και ηθικά, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να βιοποριζόμαστε αυτοοργανωμένα και με αξιοπρέπεια. 

Επίσης είναι στρατηγικά σωστό να έχουμε στα χρόνια της οικονομικής εξαθλίωσης που έρχονται τα μέσα που θα μας εξασφαλίζουν να είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στης τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ώστε να τοποθετήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε άλλα επίπεδα.

Ποίοι είμαστε

Το Biocollective έχει βάση την Κρήτη, θέλει να γίνει ένα δίκτυο, μια ομπρέλα κάτω από την οποία θα βρίσκονται και θα εξελίσσονται διάφορα αγροτικά εγχειρήματα με σκοπό να διανέμουν αυτοοργανωμένα (δίχως εμπόρους και μεσάζοντες) σε παρόμοια εγχειρήματα τα προϊόντα τους . 

Βασική προϋπόθεση είναι όλα τα προϊόντα να είναι αποτέλεσμα εργασίας που σέβεται και δεν μολύνει το περιβάλλον από την μια, και από την άλλη να είναι αποτέλεσμα εργασίας στην όποια δεν υπάρχουν σχέσεις εργοδότη-εργάτη αλλά μονάχα σχέσεις ελεύθερης και ισότιμης συνεργασίας.

Τα προϊόντα – Ελαιόλαδο

Το Βασικό μας προϊόντα είναι το παρθένο κρητικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, κατά βάση μη πιστοποιημένης βιολογικής ή φυσικής καλλιέργειας, με παραγωγούς εμάς τους ίδιους η άτομα και συντρόφους τους οποίους γνωρίζουμε.

Becollective" 

"Επιθυμούμε να συνεργαστούμε και με άλλους παραγωγούς με βασική προιπόθεση το προϊόν να είναι έξτρα παρθένο (από 0,3 μεχρι 0,9 οξύτητα), να είναι αποτέλεσμα εργασίας που σέβεται και δεν μολύνει το περιβάλλον και να μην υπάρχουν σχέσεις εργοδότη-εργάτη αλλά μονάχα σχέσεις ελεύθερης και ισότιμης συνεργασίας.

Η συνεργασία μας μπορεί να είναι είτε η παραχώρηση του αγροτεμαχίου για συγκομιδή (σιμισακές 50/50) ή να μας διαθέσει το ελαιόλαδο επί πληρωμής και σε υψηλότερη τιμή από αυτήν της αγοράς.

Όποια εγχειρήματα (συνεταιριστικά καφενεία, μαγειρεία, λαϊκές κουζίνες, κτλ) Θέλουν ας έρθουν σε κατευθείαν επαφή μαζί μας.

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας μαιλ στο biocollective@gmail.com

Θα μας βρείτε:

Βοτανικός κήπος

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, στην Πετρούπολη (Αθήνα).

votanikoskipos@gmail.com

http://votanikoskipos.blogspot.com

Νοσότρος

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

email: info@nosotros.gr

www.nosotros.gr

Χανιά

“ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΗ – TERRA VERDE”
Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5
Τηλ. 28210-52201


Στοιχεία επικοινωνίας:
Χανιά, Ελλάδα
becollective@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×