op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αλλότροπον

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Χωρίς Μεσάζοντες, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ


"Ζούμε σε μια εποχή που, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα έχουν μπει ολοκληρωτικά στην διατροφή μας. 

Η ομάδα Αλλότροπον‐Δίκτυο διάθεσης προϊόντων, είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κόρινθο. Η αγνή καθαρή ποιοτική τροφή σπανίζει και για να βρει κανείς πραγματικά ανόθευτη και φυσική τροφή πρέπει να ψάξει πολύ και να την πληρώσει ακριβά. ΑΔΕΛΦΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Θεωρούμε ότι η όποια λύση θα έρθει, με την δημιουργία νέων μικρών, ευέλικτων και αλληλέγγυων δομών και φυσικά με την μαζική απαίτηση, διεκδίκηση και συμμετοχή των περισσοτέρων από μας. 

Έτσι λοιπόν άρχισε να δημιουργείται ένα μικρό δίκτυο, αποτελούμενο από μικρούς παραγωγούς ή ακόμα και οικιακούς καλλιεργητές. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε μέσα από την συνεργασία ομάδων καταναλωτών και παραγωγών που ως πυξίδα τους έχουν την αυτό-οργάνωση, την ισονομία και την αλληλεγγύη, ότι μπορεί να υπάρξει δημιουργικό έδαφος στο οποίο θα αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας που απώτερο σκοπό έχει να μας οδηγήσει στο δρόμο της αυτάρκειας, όπως παλιά έκαναν οι παππούδες και οι γονείς μας που διατηρούσαν τους δικούς τους κήπους και που έρχονταν σε καθημερινή επαφή με τη γη και τους συνανθρώπους τους, διαλέγοντας το δρόμο της συντροφικότητας και όχι της αποξένωσης.


Οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στο «δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών «Αλλότροπον» ζούμε και κινούμαστε στην Κορινθία και αρχίσαμε να παραγγέλνουμε σιγά - σιγά κηπευτικά και φρούτα απευθείας από κοντινούς παραγωγούς που καλλιεργούν ήπια τη γη.


Έτσι, εμπιστευόμαστε αυτά που τρώμε, τους βοηθάμε να μείνουν στον τόπο τους και να κάνουν αυτό που αγαπούν, αποκεντρώνουμε, συνδεόμαστε, αλληλο-φροντιζόμαστε. Και ελευθερωνόμαστε από το μεσάζοντα. 


Το «δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών «Αλλότροπον» είναι λοιπόν μια αφορμή και για να γνωριστούμε. Να γνωριστούν οι παραγωγοί μεταξύ τους, να γνωρίσουμε οι καταναλωτές τους παραγωγούς των καθαρών προϊόντων που αγοράζουμε, τον τρόπο παραγωγής που επέλεξαν καθώς και το τι ήταν αυτό που τους ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. 


Θέλουμε να μειώσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας. Θέλουμε να μειώσουμε τις παρεμβάσεις των μεσαζόντων. Και φυσικά να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα, αρχίζοντας από το νομό μας, επεκτεινόμενοι προς την περιφέρεια και τελικά στην επικράτεια.


Σχεδόν κάθε βδομάδα, συντονίζουμε μια νέα παραγγελία. Τα παραλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι απευθείας απ' τον παραγωγό.Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» βοηθάει στην προσπάθειά μας αυτή, προσφέροντας το χώρο του κάθε Παρασκευή βράδυ για τη συνάντηση των καταναλωτών με τους παραγωγούς και την ανάμειξη και ανταλλαγή των ιδεών μεταξύ τους.
 
Χωρίς την μεσολάβηση τρίτων και φυσικά χωρίς να επιδιώκουμε κανένα κέρδος από την προσπάθεια.


Μέλη τις διαχειριστικής ομάδας βρίσκονται κάθε Παρασκευή από τις 7μμ έως τις 10μμ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «σβούρα» Σίνα 37 Κόρινθος, για να σας ενημερώσουν και να σας λύσουν κάθε απορία.


Σκοπός

Η ομάδα «Αλλότροπον‐Δίκτυο διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές», είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που στεγάζεται στην Κολιάτσου 102 στην Κόρινθο και είναι κόμβος σύνδεσης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και τυποποιημένων προϊόντων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταναλωτές χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων. Αποτελεί ένα δίκτυο με κοινωνική αποστολή.Τα δίκτυα με κοινωνική αποστολή:

‐ μειώνουν το κόστος συναλλαγών.

‐ λειτουργούν ως ταμιευτήρες κοινωνικού κεφαλαίου

‐ λειτουργούν ως προπομπός της κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας.

‐ λειτουργούν υπέρ της κοινωνικοποίησης της γνώσης και της τεχνογνωσίας.

‐ συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας και της ενέργειας.Προϊόντα

Το δίκτυο «Αλλότροπον» προσφέρει:

α. Αγροτικά προϊόντα. 

Τα προϊόντα που προσφέρονται ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από αγροτοκαλλιεργητές πρώτα του Νομού Κορινθίας και όταν δεν υπάρχει επάρκεια, από Νομούς της Πελοποννήσου και τέλος από την Επικράτεια. Στο δίκτυο συμμετέχουν κυρίως μικροί παραγωγοί που εμπιστευόμαστε λόγω των επιλογών τους για παραγωγή δίχως φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. 
Σε αυτή την φάση δεν θεωρούμε απαραίτητη την επίδειξη πιστοποιητικού, θέλοντας να αναπτύξουμε έτσι, σχέσεις υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών και διευκολύνοντας στους δύσκολους καιρούς τις μικρές και σπιτικές παραγωγές να διατεθούν στην αγορά.β. Τυποποιημένα προϊόντα. 

Στο δίκτυο «Αλλότροπον» μπορούν να συμμετέχουν μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, συλλογικότητες ή ακόμα και άτομα που στο σπίτι τους παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα. 

Για τα τυποποιημένα προϊόντα που δεν υπάρχει επάρκεια ή δεν υπάρχουν καθόλου σε Ελληνικές παραγωγές, αυτά θα μπορούν να είναι εισαγόμενα εφ’ όσον η τιμή και η ποιότητα συμβαδίζουν με το πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου.Όροι συμμετοχής παραγωγών

Μπορεί να συμμετέχει ο κάθε παραγωγός / βιοκαλλιεργητής ή ομάδες τους ανά την Ελλάδα, που επιθυμούν και αποδέχονται τις αρχές και τους όρους του δικτύου. 

Οι παραγωγοί είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα και τις τιμές, οι οποίες σαφώς και θα πρέπει να είναι χαμηλότερες της λαϊκής και του σούπερ μάρκετ. Είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των ημερομηνιών παράδοσης.


Ο έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων γίνεται από τους καταναλωτές μέσω ειδικού εντύπου αξιολόγησης και σε περίπτωση αρνητικών σχολίων, ο παραγωγός θα ενημερώνεται από τους διαχειριστές. 

Σε περίπτωση που τα αρνητικά σχόλια επαναληφθούν, ο παραγωγός θα αποχωρεί από το δίκτυο. 

Οι παραδόσεις  γίνονται κάθε Παρασκευή 6‐9 το βράδυ στο χώρο στην Κολιάτσου 102 και σε αυτές είναι απαραίτητη η παρουσία του παραγωγού ή υπεύθυνου αντικαταστάτη του.


Υποχρεώσεις παραγωγών

α) Να ενημερώνουν εγκαίρως την διαχειριστική ομάδα για την επάρκεια των προϊόντων τους.

β) Υποχρέωσή τους είναι να προσφέρουν ανάλογα το προϊόν, το 5‐10% ή κάποιο ποσοστό που θα προσυμφωνηθεί με την διαχειριστική ομάδα, της ποσότητας που διαθέτουν στο δίκτυο, το οποίο θα διατίθενται στην ομάδα «κοινωνικής αλληλεγγύης» της Ανοιχτής συνέλευσης πλατείας περιβολάκια για την προσφορά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Όροι συμμετοχής καταναλωτών

Οι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο) στους διαχειριστές του δικτύου. Τα στοιχεία αυτά θα τηρούνται για λόγους καλής επικοινωνίας σε λίστα και οι διαχειριστές δεσμεύονται πως αυτή θα είναι εμπιστευτική και δεν θα δημοσιοποιείται.Υποχρεώσεις καταναλωτών

Υποχρέωσή τους είναι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες τους την ημέρα που έχει οριστεί από τους διαχειριστές του δικτύου. Οι συναλλαγές τους θα γίνονται απευθείας με τους παραγωγούς χωρίς τη διαμεσολάβηση των διαχειριστών. Είναι υπεύθυνοι να συμπληρώνουν το έντυπο αξιολόγησης προϊόντων και τιμών, θετικά ή αρνητικά, βοηθώντας έτσι την καλή λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου.

Εγγραφή στο δίκτυο

Μέλος του μπορεί να γίνει κάποιος καταθέτοντας γραπτή αίτηση με την οποία δηλώνει ότι αποδέχεται τους όρους/πλαίσιο συμμετοχής του δικτύου.Ενημερώσεις

Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παραγωγών ή καταναλωτών για το δίκτυο θα γίνεται κάθε Παρασκευή 6‐9μμ στην Κολιάτσου 102, Κόρινθος.

Διαχείριση

Ο ρόλος των διαχειριστών είναι να φέρουν σε επαφή τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Δεν έχουν ίδιο όφελος, δεν έχουν σκοπό το κέρδος και δεν φέρουν ευθύνη για τις συναλλαγές.Είναι υπεύθυνοι να ορίζουν συνέλευση των συμμετεχόντων παραγωγών και καταναλωτών στο δίκτυο κάθε 3 μήνες ή εκτάκτως όποτε χρειαστεί. Στις συνελεύσεις του δικτύου θα συζητούνται θέματα συναλλαγών, τυχόν προβλήματα ή ελλείψεις, νέες προτάσεις και ιδέες και θα ορίζονται οι νέοι διαχειριστές.

Οι διαχειριστές έχουν πλήρη εξουσιοδότηση για το χειρισμό όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δικτύου και συνέρχονται τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα και εκτάκτως όταν απαιτείται.


Έδρα/Χώρος

Έδρα του δικτύου είναι η Κολιάτσου 102, η διαχειριστική ομάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για παραλαβές – παραδόσεις – συναλλαγές μεταξύ των μελών του δικτύου, ούτε έχει υποχρέωση να έχει υποδομές κατάλληλες για αποθήκευση τροφίμων.

Διαφάνεια ‐ Προσβασιμότητα

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης θα αναρτώνται στον ιστοχώρο του δικτύου και θα είναι προσβάσιμες στα μέλη.

Ανοικτή είναι η πρόσβαση όλων των μελών στο προφίλ των άλλων μελών και στα προϊόντα που προσφέρουν."


Στοιχεία επικοινωνίας:
Κολιάτσου 102, Κόρινθος 201 00, Ελλάδα
Τηλ.: 2741 550 722 e-mail επικοινωνίας: allotropon@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×