op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς

Χωρίς Μεσάζοντες, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Υγεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Συλλογική Διαχείριση Κοινωνικών Αγαθών, Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Πρωτοβουλίες ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία


Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, μεμονωμένοι και ομάδες παραγωγών είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. Ανοιχτη Συνέλυση Κατοίκων κάθε Τετάρτη στις 19.00μμ στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς (Τριπόλεως με Χιλής, είσοδος από την Τριπόλεως).


"Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Είναι φανερό σε όλους μας πλέον ότι καμία «σωτηρία της πατρίδας» δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις επιλογές της συγκυβέρνησης, τρόικας, ξένων και εγχώριων τραπεζιτών.


Γνωρίζουμε ότι όσα χρήματα μας κλέβουν (μέσα από συνεχείς μειώσεις μισθών-συντάξεων, χαράτσια, νέων άμεσων φόρων, άνοδο ΦΠΑ, άνοδο στο τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά 12%, κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης,ξεπούλημα δημόσιου πλούτου…) πηγαίνουν κατευθείαν στα ταμεία των δανειστών-εκβιαστών με τους δυσμενέστερους για εμάς όρους (αγγλικό δίκαιο) και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να μας βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο οι ίδιοι μας οδήγησαν.
Το νέο εξευτελιστικό μνημόνιο ουσιαστικά πέρασε με πραξικόπημα. Tα εκατομμύρια κόσμου που συγκεντρωθήκαμε σε όλες τις πόλεις της χώρας για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, αγνοηθήκαμε επιδεικτικά (κατάργηση στην πράξη του άρθρου 120 του συντάγματος). Και όχι μόνο.

Δεχθήκαμε πρωτοφανή επίθεση από την αστυνομία και τρομερή συκοφάντηση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ με στόχο την τρομοκράτησή μας.


Ο εκβιασμός τους είναι απλός: ή μνημόνιο ή χάος- τέλος σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, πετρέλαιο, φάρμακα.Ας αναρωτηθούμε όμως τι απ’ όλα αυτά έχουμε σήμερα όταν:

-νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν ενώ πληρώνουμε αδρά για υγεία & παιδεία

-πετσοκομμένοι μισθοί & συντάξεις-επιδόματα οδηγούν στη φτωχοποίηση της ζωής μας.

-η πλειοψηφία του ενεργού εργατικού δυναμικού ζει τον εφιάλτη της μακροχρόνιας ανεργίας.

-η πρόσβαση σε φάρμακα και πετρέλαιο έχει γίνει απαγορευτικήΕμείς συνεχίζουμε να δρούμε οργανωμένα και συλλογικά.

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας! 

Το χαράτσι ήταν μόνο η αφορμή για τη συγκρότηση της συνέλευσής μας. 

Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας από εμάς την κοινωνική ευθύνη των πράξεών του

Αν μέσα μας λέμε: «δεν πάει άλλο» ας το δείξουμε με τις ανάλογες πράξεις.Η χωρίς σκέψη συμμόρφωση σε κάθε νέο άδικο νόμο / μέτρο δεν μας απαλλάσσει από ένα επόμενο, αντιθέτως ανοίγει το δρόμο για νέες επιδρομές στις ζωές μας. 

Επιμένουμε στη μεταξύ μας αλληλεγγύη.Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και όλους τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να αντιστέκονται σε μια εποχή που κυριαρχεί ο φόβος."Η Κ Ρ Ι Σ Η Δ Ε Ν Π Ρ Ε Π Ε Ι Ν Α Β Ρ Ε Ι 
Κ Α Ν Ε Ν Α Ν Μ Ο Ν Ο ΤΟΥ

"Διακήρυξη αρχών του κινήματος απευθείας διάθεσης προιόντων.

Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, μεμονωμένοι παραγωγοί και ομάδες παραγωγών που όλο αυτό το διάστημα ενεργοποιούμαστε σε κινήσεις απευθείας διάθεσης προϊόντων, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό και αυτόνομο τρόπο, ολοκληρώσαμε ένα κύκλο διαβούλευσης.

Η διαβούλευση αυτή με πνεύμα αλληλοκατανόησης κατέληξε σε μια γενική συμφωνία αρχών, ώστε να πετύχουμε στο μέλλον τη μεταξύ μας δικτύωση, τους στόχους, τους τρόπους και τη συνεργασία στο ζήτημα της παραγωγής και της διανομής τροφής και προϊόντων.Οι αρχές μας:

Το κίνημα άμεσης διάθεσης λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς εξαρτήσεις από κράτος, ιδιωτικές εταιρείες και κόμματα. Δημιουργεί δικές του αυτόνομες δομές και τις θεσμίζει, αξιοποιώντας το υπάρχον νομικό/θεσμικό πλαίσιο, αμφισβητώντας το όπου αυτό είναι άδικο και διεκδικώντας την αλλαγή του προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δομών και λειτουργιών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Το κίνημα λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προωθώντας το συνεργατισμό στις σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών, καθώς και στις μορφές οργάνωσής τους (αγροτικοί και μεταποιητικοί συνεταιρισμοί, καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μικροί παραγωγοί, αυτοαπασχολούμενοι, αυτόνομες μικρές μονάδες, ομάδες παραγωγών, αυτόνομες αγορές παραγωγών κ.α.)

Το κίνημα στηρίζεται σε σχέσεις αμοιβαιότητας, αμεσότητας, εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Το κίνημα διακινεί ποιοτικά – ασφαλή προϊόντα. Αξιοποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ελέγχου με προοπτική τον αυτοέλεγχο με διαδικασίες που θα διαμορφώσει το ίδιο το κίνημα, μέσα και από την άμεση σχέση και συνεργασία με τους παραγωγούς και με βάση επιστημονικές μεθόδους αμοιβαία αποδεκτές.

Το κίνημα άμεσης διάθεσης δίνει προτεραιότητα στην τοπικότητα των παραγόμενων προϊόντων στην κατεύθυνση της αυτάρκειας και της διατροφικής κυριαρχίας.

Επιπλέον, ο προσανατολισμός στην τοπικότητα βοηθάει την κοινοτική αντίληψη, την απομεγέθυνση, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση της ανεργίας και την προστασία του περιβάλλοντος.


Το κίνημα δεν αποδέχεται τις τιμές που διαμορφώνονται μέσα από την κυρίαρχη λειτουργία της αγοράς. 

Επιδιώκει τη διαμόρφωση μίας δίκαιης τιμής στην οποία μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη του κινήματος συνεργασίας των καταναλωτών και η σχέση του με το αντίστοιχο συνεργατικό κίνημα των παραγωγών, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση παραγωγών, εργαζόμενων και καταναλωτών.


Το κίνημα άμεσης διάθεσης δεν συνεργάζεται και αποκλείει:

Όσους, έξω από την παραγωγική διαδικασία, παρεμβαίνουν και μεσολαβούν, κερδοσκοπώντας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Όσους απειλούν με τη δραστηριότητά τους τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Όσους παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και προσβάλλουν την προσωπικότητα των εργαζομένων.

Το κίνημα άμεσης διάθεσης δεν είναι εγχείρημα φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης. Είναι κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης.Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της μαρίνας  της Αρετσούς. 


Η μαρίνα της Αρετσούς και οι δημόσιοι χώροι, δεν μπορούν να είναι έρμαιο των πολιτικών και επιχειρηματικών παιχνιδιών της συγκυβέρνησης και των εργολάβων φίλων της.

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος, η μαρίνα της Αρετσούς, όπως και δεκάδες ακόμα μαρίνες σε όλη την χώρα, να υπαχθεί στο περίφημο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ξεπουλήματός της. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Κάτοικοι και δημότες της Καλαμαριάς, εκπρόσωποι των τοπικών κινημάτων, ο πρώην Δήμαρχος Μένιος Αλεξιάδης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, ο Αλιευτικός Σύλλογος Πλοιοκτητών Γρι-Γρι Ημέρας Kαι Νύχτας «Άγιος Νικόλαος» και ο «Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης  κατά της Υπουργικής απόφασης με την οποία μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στην μαρίνα της Αρετσούς.Ζητούμε την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων και δηλώνουμε ότι :

Η Μαρίνα Αρετσούς και η περιβάλλουσα παραλιακή ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς είναι ο χώρος στον οποίο αποβιβάστηκαν οι πρόγονοί μας. Από αυτή την θάλασσα έτρεφαν τις οικογένειες τους, σε αυτή την παραλία άραζαν και επισκεύαζαν τις βάρκες και τα καΐκια τους και μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν διεξήγαγαν τις συγκοινωνίες και τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Η μαρίνα της Αρετσούς και η χερσαία ζώνη της αποτελούν δημόσια περιουσία, είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αποτελούν συστατικό παράγοντα και νευραλγικό άξονα της λειτουργίας της πόλης μας.Αποτελούν ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία. 

Είναι ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στον οποίο έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι μας και που εκατοντάδες από εμάς χρησιμοποιούν καθημερινά σαν χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας. Η μαρίνα της Αρετσούς ανήκει στο λαό, είναι αναπαλλοτρίωτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής.
 

Ενδεχόμενη  ιδιωτικοποίησή τους αποτελεί επίθεση στο δημόσιο συμφέρον, εξυπηρετεί τους στόχους των μνημονίων και συμφέροντα ξένα προς τη χώρα και την κοινωνία.
 

Η ανάδειξη της ιστορίας της ομορφιάς και της προστασίας ενός τόπου είναι απαραίτητο μέλημα των πολιτών μιας κοινωνίας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπερασπίσουμε με κάθε μέσο τον δημόσιο χώρο της πόλης μας, τον κοινωνικό και οικονομικό πλούτο της περιοχής μας.

 
Στα πλαίσια της κλιμάκωσης των δράσεών μας και με αποκορύφωμα την 5η Απριλίου 2013, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ, καλούμε εσάς τους συνδημότες μας να αυξήσουμε όλοι μαζί την επισκεψιμότητά μας στη Μαρίνα και την παραλία, δείχνοντας έτσι και στην πράξη ότι μας ανήκουν.

Σας καλούμε όλους να υπογράψουμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας και να παραβρεθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς στις 4 Μαρτίου, στις 20:30, στην Πλατεία Σκρα, για να απαιτήσουμε πλέον από σύσσωμη τη δημοτική αρχή να πάρει θέση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας μας. 

 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ  ΑΠΟΤΗΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ


Tο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στο ΧΩΡΟ της ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ αναζητά χώρο για τη φιλοξενία της ζώνης 2 ώρες εβδομαδιαίως στην Καλαμαριά. 

Όποιος μπορεί να βοηθήσει ας επικοινωνήσει..

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στο ΧΩΡΟ της ΨΥΧΙΚΗΣΥΓΕΙΑΣ

Οι δύο από τις τέσσερις Ζώνες Ψυχικής Υγείας Πολιτών στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν:

Οι συμπολίτες μας με κάθε είδους ψυχολογικά θέματα θα μπoρούν:

* Να συζητούν τις ψυχικές δυσκολίες τους και τρόπους αξιοποίησης των δυναμικών που ήδη έχουν.

* Να παίρνουν μια επαγγελματική γνώμη για το που μπορούν να απευθυνθούν για παραπάνω βοήθεια.

1) Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Κέντρου και Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης:

Ημέρα: (κάθε) Τρίτη
Ωρα: 18.30μμ έως 20.30μμ

Χώρος_Διεύθυνση: Κοινωνικός Χώρος “Μικρόπολις”
Βασ. Ηρακλείου 18 και Βενιζέλου γωνία (Κέντρο)
3ος όροφος στον χώρο του ραδιοφώνου

Υπεύθυνη: Σταυρούλα Παπαβλασίου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Συν-Συντονίστρια Ομάδων Αυτοβοήθειας και μέλος του ΠΔΧΨΥ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6948 041 324

2) Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών στην Θεσσαλονίκη:

Ημέρα: (κάθε) Πέμπτη
Ωρα: 18.30μμ έως 20.30μμ

Χώρος_Διεύθυνση: Γραφείο Ένωσης Τυφλών, Κολοκοτρώνη 4, Ισόγειο
Υπεύθυνος: Τάσος Σταματάκος
Επί πτυχίω Φοιτητής Ψυχολογίας ΑΠΘ και Μέλος του ΠΔΧΨΥ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6981 601 864

Σε λίγο καιρό και δύο άλλες Ζώνες Ψυχικής Υγείας κοντά στους πολίτες και άλλων περιοχών της πόλης μας:

Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Τούμπας και

Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Καλαμαριάς (αναζητείται χώρος)

* Οι Ζώνες Ψυχικής Υγείας Πολιτών παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και είναι μια Πρωτοβουλία του
Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας (http:// mentalhealthhellenicobservatory.wordpress.com/)"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Χιλής και Τριπόλεως, Καλαμαριά, Ελλάδα
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6932741263 6944678967 6971568309 6984899901
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×