op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αυτοδιαχειριζόµενο Κατειληµµένο Έδαφος Αγρός

Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Παιδεία , Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ

"Ο Αγρός αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Από το Μάιο του 2009, μέσα στο πάρκο Τρίτση, έχει «ξεφυτρώσει» και …ζει ο Αγρός. 

Μια κατάληψη γης, μια κίνηση επανοικειοποίησης ενός κομματιού του πάρκου, προκειμένου να το διαχειριστούμε σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες και παράλληλα ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όσους και όσες επιθυμούν να πράξουν το ίδιο. 

Ο Αγρός είναι ένα εγχείρημα που εναντιώνεται στο ξεπούλημα του πάρκου για εμπορική εκμετάλλευση και στην περιστολή της ελεύθερης κοινωνικής του χρήσης. Προτάσσει την αυτοοργανωμένη συλλογική δράση για ό,τι αφορά στη ζωή μας."Χαρτογράφηση εγκατάλειψης και λεηλασίας

Εργαστήρια Αυτομόρφωσης
στον Αγρό

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά για όλους και όλες, χωρίς κανενός είδους αντίτιμο και χωρίς ειδικούς ανάμεσά μας, χωρίς δηλαδή διαχωρισμό σε δάσκαλο-μαθητή. Καταργούμε τους ρόλους εξουσίας, γινόμαστε όλοι δάσκαλοι για όσα ξέρουμε και όλοι μαθητές για όσα μαθαίνουμε.

Η αυτομόρφωση περιέχει τη χαρά του πειραματισμού και της αναζήτησης για όσα πραγματικά μας ενδιαφέρουν και όχι όσα επιβάλλει το αποστειρωμένο σύστημα παροχής γνώσεων, που είναι πάντα στην υπηρεσία της απάνθρωπης αγοράς εργασίας των αφεντικών. 

Τη θέση των ψυχοφθόρων αξιολογήσεων απόρριψης ή επιτυχίας, παίρνουν η απόλαυση και η καλή διάθεση για κάτι στο οποίο συμμετέχει κανείς με όλη του τη θέληση, χωρίς να επιδιώκει τίτλους και αξιώματα, χωρίς να βλέπει τη γνώση ως μέσο για κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη. Τη θέση του ανταγωνισμού παίρνει η από κοινού προσπάθεια και η αλληλεγγύη. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε τρόπους να φτιάχνουμε μόνοι και μόνες μας πράγματα, μπλοκάροντας στην πράξη την εξάρτησή μας από την εμπορευματική διαδικασία που μας θέλει μονόδρομα καταναλωτές προϊόντων.

Στην περίοδο που ζούμε, με τη φτώχεια να περικυκλώνει όλο και περισσότερους από μας, αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. 

Τα εργαστήρια αυτομόρφωσης είναι συλλογικές κινήσεις αυτοοργάνωσης, μικρές αλλά σπουδαίες προσπάθειες εξασφάλισης των απαραίτητων για την καθημερινή μας ζωή, μακριά από τη δυσωδία της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας από κράτος, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκκλησία και φασιστικά μοιράσματα τροφίμων μόνο για λίγους και «καθαρόαιμους». Είναι κι αυτά κινήσεις να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη. 
Εργαστήρια αυτομόρφωσης που έχουν πραγματοποιηθεί:

Φυσικό σαπούνι
αιθέρια έλαια για σαπούνια
Σπιτικό γιαούρτι
συνταγή
Σπιτικό τυρί
συνταγή (1) συνταγή (2)
Φυσικό χρωματιστό σαπούνι
Σπιτικές Χυλοπίτες
Ρεφλεξολογία
Καλλιέργεια και μεταποίηση ντομάτας
Κεραλοιφή
Παρασκευή ψωμιού
Κεραλοιφή για τσιμπήματα εντόμων και κρυολόγημα
Τουρσί λαχανικών
Παρασκευή κρέμας προσώπου απο μελισοκέρι
Πλέξιμο
Κατασκευή κάδου κομποστοποίησης
Απόσταξη αιθέριων ελαίων
Παρασκευή και καλλιέργεια κεφίρ
Παρασκευή οδοντόκρεμας και απορρυπαντικών με φυσικά υλικά

Στοιχεία επικοινωνίας:
Οικολογικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον 131 22, Ελλάδα
agros@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×