op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης

Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ

"Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι το Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης είναι η συνέλευσή του, που λειτουργεί οριζόντια, αντιεραρχικά. Εδώ και 4 χρόνια.Είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. Ήτοι, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Το οποίο σημαίνει πως αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι αποφασίζεται από αυτήν και μόνο. Κάτι που φροντίζει να το κάνει γνωστό με το όνομά του. 

Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης (ΑΣΞ). 

Κείμενα, αφίσες, πανό, καλέσματα, εκδηλώσεις, δράσεις που μοιράζονται, αναρτούνται, ανακοινώνονται στο επίσημο blog, λαμβάνουν χώρα δημόσια και ανοιχτά από εμάς τους ίδιους και φέρουν την υπογραφή μας ισοδυναμούν με τον κοινό τόπο – σε λόγο και πράξη – των ανθρώπων που συλλογικά, ως ΑΣΞ, επέλεξαν να βάλουν το λιθαράκι τους στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες που διεξάγονται στην πόλη της Ξάνθης και όχι μόνο.

Κατανοούμε τη σπουδή ορισμένων να χρεώσουν διάφορα στο ΑΣΞ. Είτε γιατί έτσι βολεύει αυτούς και τα αφεντικά από τα οποία τρέφονται και στα οποία λογοδοτούν είτε γιατί αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν διαδικασίες χωρίς πάτρωνες και βοσκούς. Ότι υπάρχει πολύς κόσμος, οργανωμένος ή μη, που δεν περιμένει από το κάθε ΑΣΞ να του πει τι θα κάνει και πώς. 

Παραμερίζοντας το ή/και ξεπερνώντας το, στήνοντας τις δικές του διαδικασίες και δρώντας κατά το δοκούν.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Η καταστολή που θα δέχτει το ΑΣΞ δε χρειάζεται κατ’ ανάγκη τους κάθε λογής πρόθυμους υποτακτικούς. Αν αποφασίσει το κράτος ότι πρέπει να χτυπηθεί θα το κάνει, έχοντας ζυγίσει την κατάσταση και εκτιμώντας το πιθανό κόστος για το ίδιο. Είναι όμως προτιμότερο να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, με εξασφαλισμένη την συναίνεση της πλειοψηφίας. 

Μπρος στα μέτωπα που είναι ανοιχτά και αναμένεται να πληθύνουν οδηγώντας στην ολοκληρωτική επικράτηση της κοινωνικής ερήμου, ακόμη και μια μικρή εστία αντίστασης και «αναταραχής» δεν πρέπει να υποτιμηθεί. 

Τα ΜΑΤ βρίσκονται σε θέση να φέρουν εις πέρας το «έργο» τους – και γιατί όχι με μια θεαματική επίδειξη δύναμης και ψευτομαγκιάς που καιρός είναι να αρχίσουν να συνηθίζουν και οι κάτοικοι της «φιλήσυχης επαρχιακής πολής». 

Μια πιθανή εισβολή στον κατειλημμένο χώρο όπου λειτουργεί το ΑΣΞ, μια επίθεση στο μπλοκ του από ντοπαρισμένες διμοιρίες σε μελλοντική πορεία ή συλλήψεις μελών του είναι επιθυμητό από το κράτος να κριθούν, τουλάχιστον, δικαιολογημένες και αποδεκτές από τον «απλό πολίτη». Και το ευκταίο, φυσικά, να φτάσει στο σημείο να τις απαιτήσει! 

Παράλληλα, απαξιώνονται κοινωνικά οι όποιες αντιστάσεις ακολουθήσουν, δαιμονοποιούνται οι καταλήψεις και η αντιεξουσιαστική δράση και εντυπώνεται βαθιά στη συνείδηση της πλειοψηφίας η κρατική βία ως υγιής και απαραίτητη – η οποία αύριο θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα, όταν θα σηκώσουν κεφάλι αφού δε θα έχουν να χάσουν κάτι πλέον, πέρα από την φτώχεια και την εξαθλίωση των ίδιων και των γύρω τους. Η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!


Αυτή τη βρωμοδουλειά αναλαμβάνουν, κατά κύριο λόγο, τα ΜΜΕ (σχεδόν στο σύνολό τους). Έγκριτα παπαγαλάκια της εκάστοτε συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης, 

εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αφεντικών τους, πολιτικών και οικονομικών, με το αζημίωτο. Κεφαλαιοποιώντας την «προσφορά» τους με οικονομικές απολαβές, διευκολύνσεις ή/και μελλοντικά αξιώματα. 

Είτε πρόκειται για δημοσιογράφους «πανελλαδικής εμβέλειας» είτε για όσους καλύπτουν τοπικές «ανάγκες». Τα εργαλεία που επιστρατεύουν ποικίλλουν με την στοχοθεσία να παραμένει ίδια : διατήρηση της συστημικής ισορροπίας. Η περιβόητη «θεωρία των 2 άκρων (που απειλούν την κοινωνική συνοχή και ισορροπία)» είναι ένα από αυτά. Η δολοφονία του αντιφασίστα Πάυλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής ήρθε να ρίξει κι άλλο νερό στο μύλο της κρατικής προπαγάνδας ενισχύοντας τούτη τη θεωρία με πληθώρα δημοσιογράφων να λειτουργούν συμπληρωματικά και επικουρικά. 

Με τους, μέχρι στιγμής, χειρισμούς του, το κράτος επιχειρεί να πετύχει, τουλάχιστον, 2 πράγματα : (1) Μέσα από το φόβο της «εκτροπής» να εδραιώσει το δόγμα ότι συνιστά τη μόνη δύναμης εγγύησης και διασφάλισης της ομαλότητας, κατά το θατσερικό «δεν υπάρχει εναλλακτική», διαλύοντας τους «αντίπαλους πόλους»,  ενώ, επί της ουσίας, μορφώματα τύπου Χρυσή Αυγή εξετράφησαν και συντηρήθηκαν από το ίδιο και κατά συνέπεια δεν υφίστανται ως αντίπαλο δέος, άρα δεν υπάρχει και η ανάγκη να εξαλειφθούν. 

Αντιθέτως, όντας όπλο του συστήματος, αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους και με αυτό τον τρόπο. Παράλληλα, λαμβάνει χώρα η πολιτική και κοινωνική εξαφάνιση του… «άλλου πόλου». 

Δεν αναφερόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε όσους/ες αγωνίζονται για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης έξω από «εξανθρωπισμένους καπιταλισμούς». (2) Με το πρόσχημα της παρανομοποίησης της Χρυσής Αυγής – στοιχειώδης πολιτική νοημοσύνη δεν αφήνει περιθώρια σε κάποιον να πιστεύει πως ακόμη κι αν κριθεί παράνομη βάσει του αστικού ποινικού κώδικα, στον οιονδήποτε βαθμό, αυτό μεταφράζεται σε βούληση κράτους και αφεντικών να καταστρέψουν εξ ολοκλήρου δικά τους όπλα και κατά συνέπεια είναι άνευ ουσίας να το ζητά – αναβαθμίζει το νομικό οπλοστάσιο ανοίγοντας το δρόμο (με το γράμμα του νόμου βεβαίως) για ακόμη πιο ακραίες μορφές καταστολής αυτών που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα σχέδιά του και να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους. 

Η επικείμενη, κατά τις δηλώσεις Δένδια, τροποποίηση των άρθρων 187 και 195 καθιστά όσους διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε ένα περιφρουρημένο μπλοκ – το αυτονόητο για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας σε μια πορεία από τα λυσσασμένα ΜΑΤ – δυνάμει μέλη «ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης»! 

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, από την περασμένη χρονιά, το σίριαλ με τίτλο «διάλυση των εστιών ανομίας» (βλ. εκκενώσεις, κυρίως, καταλήψεων με πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά και στεγαστικές) με τον σεναριογράφο-υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» να έχει υποσχεθεί νέα επεισόδια, στοχοποιώντας τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικο χώρο, με σαφείς προεκτάσεις και μηνύματα σε τυχόν «αντιφρονούντες».

Δε θα μπορούσαν να λείψουν από την Ξάνθη οι αντίστοιχοι ασκούντες το δημοσιογραφικό «λειτούργημα». Κάποιοι εξ αυτών, πέραν της υιοθέτησης και αναπαραγωγής της «θεωρίας των 2 άκρων» με το δικό τους τρόπο, ανάλογα με αυτούς που (εξ)υπηρετούν – «απαλλάσοντας», ορθά, τον ΣΥΡΙΖΑ για το λόγο που προαναφέραμε –, με πρώτο τον εαυτό τους, και γνώμονα τη συστημική ισορροπία, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Αποδίδουν, με λογικά άλματα (συνηθισμένη τεχνική δημοσιογραφικης παρουσίασης ενός γεγονότος) , στο ΑΣΞ πράξεις που, όπως επισημάναμε στην αρχή του κειμένου, εφόσον ΔΕΝ έχουν αποφασιστεί από τη συνέλευση του ΔΕ φέρει καμία ευθύνη γι’αυτές. Όχι απλά υπονοώντας εμπλοκή του αλλά αναφέροντας ανοιχτά το όνομα του! 

Λειτουργούμε σε γνωστό χώρο, με ανακοινωμένη συνέλευση, παρεμβαίνοντας στην κοινωνία της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής συλλογικά, με την υπογραφή μας και τα πρόσωπα μας. 

Βάσει των όσων μας καταλογίζονται κινούμαστε συνωμοτικά, κρύβοντας τα χαρακτηριστικά μας, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, δράσεις που αγγίζουν άρθρα «περί τρομοκρατίας και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης»! ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ! Αφού συντάξατε το κατηγορητήριο, γράψτε το επόμενο σας άρθρο για το ΑΣΞ κι έπειτα περάστε μια βόλτα να μας δικάσετε και να μας καταδικάσετε!Ο λόγος για το ειδησεογραφικό portal xanthipress. Την αρχή κάνει με δημοσίευμα του στις 29 Μαρτίου 2013 υπό τον τίτλο «Καταγγελίες για τρομοκράτηση νεαρών μουσουλμάνων μετά τον ξυλοδαρμό του 30χρονου στην Πλατεία» αναφερόμενο στα γεγονότα της 28ης Μαρτίου 2013, όταν συγκρούστηκαν αντιεξουσιαστές με μέλη της Χρύσης Αυγής στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, και τους τραμπουκισμούς των τελευταίων σε μουσουλμάνους με αποκορύφωμα τον τραυματισμό ενός εξ αυτών με πολλαπλά χτυπήματα και διακομιδή του στο νοσοκομείο. Γράφει μεταξύ άλλων «[...]εκτός από τη συμπλοκή μεταξύ 35-40 μελών της Χ.Α. με 20-25 στελέχη από το Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης [...]». Σε κείμενο που μοιράσαμε στο παζάρι στις 6 Απριλίου 2013 (αναρτήθηκε και στο blog του ΑΣΞ στις 8 Απριλίου 2013) φροντίσαμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Οι δημοσιογράφοι της εν λόγω ιστοσελίδας δε σταματούν εκεί. Την ημέρα της δολοφονίας του αντιφασίστα Πάυλου Φύσσα φροντίζουν (και πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου 2013) να μας γνωστοποιήσουν ότι το ΑΣΞ προγραμματίζει απογευματινή πορεία – χωρίς να έχουμε ανακοινώσει κάτι τέτοιο – σε ανάρτηση με τίτλο «Διοργανώνεται αντιφασιστική πορεία στην Ξάνθη μετά τη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα στο Κερατσίνι» : «[...] Πολιτικά κόμματα από το χώρο της Αριστεράς, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, το Αυτόνομο Στέκι και ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής προγραμματίζουν πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο των αντιδράσεων που κλιμακώνονται σε όλη τη χώρα για την έξαραση της βίας των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και της συνεχιζόμενης ανοχής, που παρατηρείται. [...]». 

Το ρεσιτάλ δημοσιογραφικής αθλιότητας σε βάρος του ΑΣΞ ολοκληρώνεται το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τους μπάτσους οι οποίοι φυλούσαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής επί της οδού Τσιμισκή. Στο ρεπορτάζ που περιγράφει τα γεγονότα και τιτλοφορείται «Οδομαχίες, Μολότωφ, πέτρες και χημικά στο κέντρο της Ξάνθης! (video-φωτο: η συμπλοκή κάτω από τα γραφεία της Χ.Α.)» σημειώνεται μεταξύ άλλων : «[...]

Την ώρα που η πορεία των πολιτικών κομμάτων και του Συλλόγου Φοιτητών προχωρούσε προς τους δρόμους της πόλης, ομάδα περίπου 100 ατόμων από το αυτόνομο Στέκι ξεκίνησε από την πύλη του Πολυτεχνείου ανεξάρτητη πορεία που κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία εφοδιασμένη με μολότωφ, πέτρες, μάσκες, στυλιάρα και κράνη. Εκεί ανασυντάχθηκαν, δημιούργησαν δύο ομάδες και κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Μπένη στη διασταύρωση με την Τσιμισκή. Στα γραφεία της Χ.Α.επιτέθηκαν εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε παραταχθεί κάτω από τα γραφεία των νεοναζί, περιμένοντας του διαδηλωτές. Ακολούθησε μάχη με μολότωφ και πέτρες που πέταξαν οι αντιεξουσιαστές[...]». 

Και συνεχίζει «[...] Στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές  ανασυντάχθηκαν και πήγαν στη συμβολή των οδών Παν. Τσαλδάρη από όπου εφορμούσαν σπάζοντας υαλοπίνακες στις τράπεζες Eurobank και Πανελλήνια. Η ομάδα των περίπου 100 αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκε πίσω στην είσοδο του ΠΡΟΚΑΤ όπου έβαλε φωτιά σε κάδους και παρέμενε επί ώρα [...]».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης που έσπευσε στο Πολυτεχνείο το ίδιο βράδυ επειδή ενημερώθηκε ότι «καίγεται το πανεπιστήμιο»! Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αναζητά το ΑΣΞ – το στέκι όπως είπε– για να ρωτήσει «αν οι φλεγόμενοι κάδοι και τα τραπέζια που τοποθετήθηκαν στο οδόστρωμα έμπροσθεν του πολυτεχνείου του χρειάζονται ακόμη (σ.σ. του ΑΣΞ) ή μπορούν να επιστρέψουν στη θέση τους»!!

Δεν απολογούμαστε σε κανένα xanthipress, σε κανένα κολαούζο της εξουσίας, έμμισθο ή μη. Παρόλο που το χαλί που εξυφάνθη για να πατήσει η μπότα του μπάτσου και το σκαρπίνι του εισαγγελέα άρχισε να στρώνεται καιρό τώρα, παραμένουμε εδώ. 

Με όσες δυνάμεις έχουμε θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες. Υποστηρίζουμε τις απόφασεις που παίρνουμε συλλογικά και δεν τρομοκρατούμαστε. Προσβλέποντας στη δόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερης και δίκαιης, έξω από τον καπιταλισμό και πέρα από εξουσιαστικές λογικές."

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΞΑΝΘΗΣ
http://stekiksanthis.squat.gr/


Κάθε Δεύτερα: Προβολή Ταινιών (βλ. κατηγορία: Προβολές) Κάθε Τρίτη: Ανοιχτή Συνέλευση, Ώρα: 20.00 Κάθε Παρασκευή: Μπαρ, Ώρα: 23.00 (Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, τα χρήματα του μπαρ διατίθενται για το “Ταμείο αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης των φυλακισμένων αγωνιστών“)

Στοιχεία επικοινωνίας:
Πολυτεχνική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ξάνθη 671 00, Ελλάδα
autonomo.steki.xanthis@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×