op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα Τ.Ε.Μ Μαγνησίας

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Χωρίς Μεσάζοντες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες

"Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης είναι μια πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από τη Μαγνησία να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του χρησιμοποιώντας ως μέσον τη λεγόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ)και αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στο Βόλο..


Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας και μια θετική δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με δημιουργικό τρόπο από τους πολίτες οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα και καλύπτουν πραγματικές τους ανάγκες.
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη.Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. 


Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).


Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό.Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.Το Δίκτυο είναι βασισμένο στις ακόλουθες αρχές:

Ισότητα και Ισοτιμία.

Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία του Δικτύου.Τα μέλη συμμετέχουν στην τακτική συνέλευση συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια.

 Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται στην συνέλευση συντονισμού, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία.
Συμμετοχή και Αλληλεγγύη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου.
Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και τη συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε."

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγών Μαγνησίας

"Κάθε Τετάρτη 18.00 - 21.00 και Σάββατο 10.00-14.00 λειτουργεί η αγορά μας.

Πληροφορίες, ενημέρωση, εγγραφές και ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Λαχανά με Αλμυρού πίσω από τα ΚΤΕΛ, συνοικία Παλαιών Βόλου"


Εγκαίνια Αγοράς Δικτύου!

Σάββατο 7 Απριλίου 2012, πίσω από το ΚΤΕΛ, είσοδος επί της οδού Λαχανά.

10:00 Έναρξη Αγοράς! Ελάτε με προϊόντα και υπηρεσίες να ανταλλάξουμε με ΤΕΜ! Η φαντασία μας είναι το μόνο όριο! (προετοιμασία πάγκων από 9:00)

11:00-13:00 Παρουσίαση: Μαγειρική για παιδιάmap

11:00-14:00 Εργαστήριο: Κεραμικά

14:00-16:00 Φαγητό!

17:00-18:00 Παρουσίαση: Εισαγωγή στις εναλλακτικές θεραπείες

18:00-19:00 Εργαστήριο: Capoeira

19:00-20:00 Εργαστήριο: Μουσική και κίνηση για παιδιά και γονείς

20:00-21:00 Εργαστήριο: Ρεφλεξολογία για την οικογένεια

21:00-21:30 Εργαστήριο: Χοροκίνηση

21:30-22:00 Εργαστήριο Ρέικι

21:30-22:00 Εργαστήριο Yoga

21:30-22:00 Ζωντανή μουσική με φλάουτο

 

"Η οικονομική κρίση στη χώρα μας  κατέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο τις ανισορροπίες τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και βέβαια την αδυναμία των τοπικών κοινωνιών να μπορούν να αντιδρούν σε γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες διαδραματίζονται σε μια κλίμακα που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Η ροή του χρήματος κατευθύνεται προς τα κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς και προς μεγάλα οικονομικά κέντρα που έχουν τον απόλυτο έλεγχο και με τον τρόπο αυτό καθορίζουν τις τύχες εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ολόκληρο τον πλανήτη, στερώντας τοπικές κοινωνίες από τη δυνατότητα για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.


Υπάρχουν όμως μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης που έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία, που δίνουν απάντηση στην αδυναμία για τοπική οικονομική ανάπτυξη, μέσα από δίκτυα ή ενώσεις που δεν έχουν σκοπό το κέρδος αλλά την αλληλεγγύη και την ευημερία όλων.

Τα τοπικά δίκτυα ανταλλαγών και αλληλεγγύης είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, γνώση και παραγωγικότητα προς όφελος των ίδιων των πολιτών και όχι κάποιων μακρινών πολυεθνικών που απομυζούν τον πλούτο μιας κοινωνίας.

Το μέσον έκφρασης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών ενός τέτοιου δικτύου είναι οι τοπικές εναλλακτικές μονάδες ανταλλαγής."ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ);

Το ΤΕΜ είναι μια Εναλλακτική Μονάδα, η οποία δημιουργείται ως αποτέλεσμα μιας συναλλαγής που πραγματοποιείται μέσα σε μια γεωγραφικά καθορισμένη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων, στη δική μας περίπτωση στο Νομό Μαγνησίας.

 Σε αυτή την Ένωση ή Δίκτυο, τα μέλη τoυ συμφωνούν σε ένα πλαίσιο συναλλαγών έχοντας ως μέσον τη μονάδα ΤΕΜ.

Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα γι’ αυτές, να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.

Τι έχει να κερδίσει κάποιος από τη συμμετοχή του στο δίκτυο ΤΕΜ;

Το Δίκτυο ΤΕΜ δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών, αποκλειστικά στα άλλα μέλη του Δικτύου.

Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο ένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες για τις οι οποίες θα αμειφθεί με μονάδες ΤΕΜ, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του.

Η πίστωση σε μονάδες ΤΕΜ στην πράξη σημαίνει ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα, πάντα μέσα στα όρια του συγκεκριμένου Δικτύου, να αναζητήσει με τη σειρά του υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου και να τα «πληρώσει» με μονάδες ΤΕΜ.

Στο Δίκτυο ΤΕΜ όλες οι συναλλαγές γίνονται με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των μελών του, με ίσους όρους και από την ίδια βάση.

Το ίδιο το σύστημα βάζει φραγμό στη συσσώρευση.

Για να αποκτήσουν ΤΕΜ τα μέλη του Δικτύου χρειάζεται να ξεκινήσουν μια συναλλαγή και να είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες ή προϊόντα για αξιοποίηση από τα άλλα μέλη του δικτύου.


Τι είδους συναλλαγές μπορούν να γίνουν στο Δίκτυο ΤΕΜ;

Μετά την εγγραφή του και την ενημέρωση για τις υπηρεσίες ή προϊόντα που μπορεί να προσφέρει ή χρειάζεται κάθε νέο  μέλος του Δικτύου μπορεί να κάνει ένα από τα παρακάτω:

Προσφορά ή ζήτηση  εργασίας και υπηρεσιών


Να αναζητήσει δηλαδή υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλα μέλη του Δικτύου ή να περιμένει κάποιο άλλο μέλος του Δικτύου να επικοινωνήσει μαζί του και να ζητήσει τις δικές του υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο ή έχει δημοσιευτεί στο σχετικό έντυπο του ΤΕΜ..

Αν για παράδειγμα κάποιος είναι δάσκαλος αγγλικής γλώσσας, στην ανακοίνωση του γίνεται αναφορά στη διαθεσιμότητα του και στον αριθμό των μονάδων ΤΕΜ που ζητάει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Έτσι κάποιο μέλος του Δικτύου μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με αυτόν που προσφέρει την υπηρεσία και να συμφωνήσει στην τιμή, όπως θα έκανε και σε κάθε άλλη συναλλαγή με ευρώ.

Όταν η συναλλαγή πραγματοποιηθεί τότε θα πρέπει να πιστώσει το λογαριασμό του προσώπου από το οποίο έλαβε υπηρεσίες με τόσες μονάδες όσες έχει συμφωνηθεί, είτε απ ευθείας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Δικτυακό τόπο του ΤΕΜ, ή αν δεν έχει πρόσβαση σε Η/Υ υπογράφοντας το λεγόμενη «Εντολή πληρωμής ΤΕΜ».

Συναλλαγή με αγορά ή πώληση προϊόντων


Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη αφορά μεταχειρισμένα προϊόντα. Ο ενδιαφερόμενος, μέλος του δικτύου, κάνει γνωστή την προσφορά του και μπορεί να πουλήσει κάθε είδους προϊόντα, ή φυσικά να αγοράσει προϊόντα, μετά από αναζήτηση στο σχετικό κατάλογο, πάντα με μονάδες ΤΕΜ και πάντα αποκλειστικά από τα μέλη του Δικτύου.

Στην δεύτερη υποκατηγορία μπορεί να προσφέρει ή να αγοράσει καινούργια προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή η συναλλαγή γίνεται μεταξύ πελάτη και καταστήματος μέλος του Δικτύου στη βάση προνομιακών τιμών ειδικά για τα μέλη του Δικτύου.

Εμπορικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Δίκτυο θα διαθέτουν σε εμφανή χώρο σχετικό σήμα, ώστε οι συναλλασσόμενοι να το γνωρίζουν, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό κίνητρο για αύξηση του τζίρου της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ.


Ποιος μπορεί να γίνει μέλος; Σε ποιους απευθύνεται το δίκτυο;

Κάθε ένας/μια που χρειάζεται ένα συμπλήρωμα για πρόσθετες ανάγκες, υπηρεσίες και προϊόντα που μπορεί να αποκτήσει μέσω των φιλικών συναλλαγών με άλλα μέλη του Δικτύου. Το δίκτυο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο

Για γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να έχουν ευελιξία και περιορισμένες ώρες απασχόλησης.

Για γυναίκες και άνδρες που χρειάζονται μια επιπλέον πηγή εισοδημάτων.

Για ανέργους οι οποίοι με τον τρόπο αυτό μπορούν να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών τους.

Για συνταξιούχους οι οποίοι θα αποκτήσουν μια δυνατότητα να κάνουν επιπλέον πράγματα από αυτά που τους επιτρέπει η σύνταξή τους.

Για εμπόρους οι οποίοι έτσι θα αυξήσουν τους πελάτες τους και τη δυνατότητα τους να γίνουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους καταναλωτές υπηρεσιών και προϊόντων του Δικτύου.


Πρέπει να κερδίσω μονάδες ΤΕΜ πριν ζητήσω υπηρεσίες ή προϊόντα;

Όχι, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Όλοι οι λογαριασμοί στο σύστημα διαχείρισης αρχίζουν από το μηδέν. Για να πιστωθεί ένας λογαριασμός κάποιος άλλος πρέπει να χρεωθεί.

Έτσι, ανά πάσα στιγμή περίπου τα μισά μέλη του Δικτύου θα έχουν πιστωτικούς λογαριασμούς, ενώ τα άλλα μισά χρεωστικούς. Το να υπάρχουν χρεωστικοί λογαριασμοί στο σύστημα δεν είναι καθόλου κακό.

Αυτό που στην πράξη σημαίνει ένας χρεωστικός λογαριασμός είναι ότι κάποιος έχει χρησιμοποιήσει προϊόντα ή υπηρεσίες μεγαλύτερης αξίας από αυτά που ο ίδιος έχει προσφέρει, αλλά ότι είναι διαθέσιμος με την πρώτη ευκαιρία να το κάνει.

Με αυτή τη λογική κάποιος μπορεί να ξεκινήσει μια συναλλαγή χρεώνοντας το λογαριασμό του, με την προϋπόθεση ότι κινείται σε λογικά πλαίσια.

 Αν όλοι περίμεναν να αποκτήσουν πίστωση πριν κάνουν κάποια αγορά τότε το σύστημα δεν θα ξεκινούσε ποτέ να λειτουργεί.

Για λόγους προστασίας του συστήματος έχει καθοριστεί πλαφόν στους χρεωστικούς λογαριασμούς.


Πως αποκτάω την πρώτη μου πίστωση στο λογαριασμό μου;

Ο λογαριασμός σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για πίστωση είτε για χρέωση ανάλογα με το αν προσφέρετε ή λαμβάνετε  υπηρεσίες ή προϊόντα. Για παράδειγμα κάνω μια συμφωνία για να μου βάψετε ένα δωμάτιο στο σπίτι μου για 150 ΤΕΜ, (επιπλέον της πιθανής χρέωσης σε ευρώ που κάθε επαγγελματίας επιθυμεί να χρεώσει).

Μετά την πραγματοποίηση της συμφωνημένης εργασίας ο λογαριασμός σας αυξάνει κατά 150 ΤΕΜ και ο δικός μου μειώνεται κατά 150 ΤΕΜ. Τώρα εννοείται ότι εσείς μπορεί να κάνετε μια άλλη συναλλαγή όπως επιθυμείτε με άλλα μέλη του Δικτύου και να διαθέσετε εκεί την πίστωση που έχετε.

Όταν ο λογαριασμός σας είναι χρεωστικός ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρέχετε και εσείς με τη σειρά σας υπηρεσίες ή προϊόντα σε άλλα μέλη του δικτύου.

Σε ένα υγιές σύστημα ΤΕΜ οι λογαριασμοί ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από πιστωτικοί σε χρεωστικοί και το αντίθετο.


Υπάρχει χρέωση για το λογαριασμό;

Δεν επιβαρύνονται με τόκους οι χρεωστικοί λογαριασμοί, αλλά και από την άλλη οι πιστωτικοί λογαριασμοί δεν κερδίζουν τόκους πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει κανένα νόημα η συσσώρευση μονάδων ΤΕΜ μέσα στο σύστημα.

Είναι αυτονόητο ότι επειδή οι μονάδες ΤΕΜ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξω από το συγκεκριμένο Δίκτυο δεν έχουν τη ίδια δύναμη κατανάλωσης με το ευρώ. Οι μονάδες ΤΕΜ είναι απλά μονάδες αποτύπωσης της αξίας των φιλικών ανταλλαγών μεταξύ μελών του Δικτύου.

Κάθε λογαριασμός χρεώνεται σε μηνιαία βάση με τρείς (3) ΤΕΜ υπέρ του κόστους διαχείρισης του συστήματος.Πως εξασφαλίζεται το σύστημα από απάτες;

Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν ως εξής:

Κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό αφού για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας.

Κάθε μέλος θα έχει ένα πιστωτικό όριο 20 ΤΕΜ.

Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή.

Μετά από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων.

Η συνέλευση των μελών του Δικτύου μπορεί να αποφασίσει επιπλέον μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο διαχειριστής του συστήματος θα παρακολουθεί τις συναλλαγές και θα ενημερώνει τα μέλη του Δικτύου αν χρειαστεί.

Επιτρέπεται η μεταφορά μονάδων ΤΕΜ από λογαριασμό σε λογαριασμό ή για δωρεά σε φιλανθρωπική οργάνωση;

Είναι δυνατόν να γίνει μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό μονάδων αρκεί να πιστωθεί ένας λογαριασμός και ένας άλλος να χρεωθεί το αντίστοιχο ποσό.

Μπορεί επίσης να γίνει δωρεά μονάδων ΤΕΜ σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα τις χρησιμοποιήσουν μέσα στο σύστημα είτε για κάλυψη μέρους των εξόδων τους ή για μεταβίβαση προς εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες τους.

Ποια είναι η Νομική μορφή του Δικτύου;


Το Δίκτυο ΤΕΜ δεν έχει νομική μορφή, αλλά αποτελεί ένωση φυσικών και νομικών προσώπων. Τα μέλη του Δικτύου με την αίτηση τους για συμμετοχή στο Δίκτυο αποδέχονται τους όρους λειτουργίας του. Οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, από την εβδομαδιαία συνέλευση συντονισμού και τις γενικές συνελεύσεις.

Το Δίκτυο ΤΕΜ έχει δημιουργηθεί για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των μελών του, τα οποία φέρουν τα ίδια την αποκλειστική ευθύνη έναντι τρίτων για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν, την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που διακινούνται και βέβαια ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τις φορολογικές και άλλες Αρχές.


Για παρατηρήσεις και επιπλέον πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλ. 24210 38317.


Ο Δεκάλογος του Καλού Μέλους1. Κατανοώ τις αρχές του Δικτύου

Επισκέπτομαι την ιστοσελίδα του ΤΕΜ, όπου υπάρχει πάγια ενημέρωση για τις αρχές και τη λειτουργία του Δικτύου. Εάν δεν χρησιμοποιώ διαδίκτυο, περνώ από το γραφείο και ζητώ ενημέρωση. Δεν απασχολώ τις συνελεύσεις και τις συναντήσεις για να ρωτώ πράγματα τα οποία κάθε μέλος οφείλει να γνωρίζει επί της αρχής.

2. Αξιοποιώ το σύστημα συναλλαγών

Στην ιστοσελίδα του Δικτύου υπάρχει βοήθεια για την χρήση του συστήματος συναλλαγών. Κατανοώ τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα του συστήματος αυτού, διότι χωρίς αυτό η λειτουργία του Δικτύου θα ήταν πρακτικά αδύνατη.

Εάν δεν έχω γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι πολύ ωφέλιμο να φροντίσω να μάθω γιατί πρόκειται για απλά και χρήσιμα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση μπορώ να ζητήσω από ένα άλλο μέλος να με βοηθήσει ή να περάσω από το γραφείο για υποστήριξη και εξυπηρέτηση.

3. Συμμετέχω με αγγελίες προσφοράς

Η διαχείριση των αγγελιών γίνεται εύκολα και είναι μία ζωντανή διαδικασία που υπηρετεί όλους και κινεί το Δίκτυο.

Καταγράφω προϊόντα υπηρεσίες και ικανότητες χρήσιμες στους συνανθρώπους μου και αναρτώ αγγελίες προσφοράς.

Οι αγγελίες αμέσως γίνονται ορατές στα άλλα μέλη, για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί μου και να ζητήσουν αγαθά ή υπηρεσίες.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθώ τους άλλους και τον εαυτό μου (λήψη ΤΕΜ), ταυτόχρονα δίνοντας δύναμη και στο Δίκτυο.4. Συμμετέχω με αγγελίες ζήτησης

Παρομοίως αναρτώ αγγελίες ζήτησης, για να προκαλέσω το ενδιαφέρον των άλλων για αγαθά/υπηρεσίες που προσφέρουν ή που μπορούν να προσφέρουν.

5. Ανακυκλώνω

Αγαθά και ικανότητες που σε εμένα είναι μειωμένης χρηστικής αξίας, ίσως για άλλους να είναι αξιοποιήσιμα. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, καταγράφω και προσφέρω.


6. Συμμετέχω στο Βήμα Διαλόγου

Στην ιστοσελίδα του Δικτύου υπάρχει άμεσος σύνδεσμος για το Βήμα Διαλόγου. Ενημερώνομαι για τις ιδέες των άλλων και συμμετέχω στη συζήτηση με ιδέες και προτάσεις.

7. Ενημερώνομαι για τα τρέχοντα θέματα

Φροντίζω να ενημερώνομαι έγκαιρα, ώστε στις συναντήσεις να είμαι προετοιμασμένος για παραγωγική συζήτηση και δρομολόγηση αποφάσεων.


8. Αποκτώ μία νέα καταναλωτική στάση

Ανακαλύπτω τη μεγάλη δύναμη της κοινωνικής οικονομίας, που είναι το πέρασμα από την ατομική ικανοποίηση στη συλλογική αλληλεγγύη. Το ΤΕΜ μας δίνει τη δυνατότητα να συναλλαχθούμε με αγαθά και υπηρεσίες που θα ήταν δύσκολο να πουληθούν στη συμβατική αγορά.

Κάθε φορά που έχω μία οποιαδήποτε ανάγκη, το πρώτο πράγμα που θα σκεφθώ δεν θα είναι να βάλω το χέρι στην τσέπη, θα είναι να δω εάν κάποιος άλλος προσφέρει αυτό που θέλω. Ανατρέχω λοιπόν στις αγγελίες προσφοράς και αναζητώ αγγελίες.

Το σύστημα συναλλαγών μού δίνει τη δυνατότητα να αναζητώ εύκολα αγγελίες με διάφορους τρόπους. Πλέον με τη διάδοση του ίντερνετ είναι εύκολο να επισκέπτομαι τη σελίδα του ΤΕΜ και να παρακολουθώ το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Εναλλακτικά ζητώ τη βοήθεια ενός φίλου ή περνώ από το γραφείο.

9. Διαδίδω

Η δύναμη του Δικτύου συναρτάται με τον αριθμό των μελών.

Όσο περισσότερα τα μέλη, τόσο πιθανότερο είναι να βρει κάποιος το αγαθό/υπηρεσία που θέλει και τόσο πιθανότερο είναι να βρεθούν άλλοι που θα θελήσουν τα δικά του.

Μιλώ για το Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας στο περιβάλλον μου και προτείνω στους συμπολίτες μου να συμμετέχουν.

10. Ακροτελεύτιος λόγος

Κατανοώ ότι έχω μερίδιο ευθύνης για τα τεκταινόμενα στο Δίκτυο.

Κατανοώ ότι το Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας δεν είναι διοικητικός οργανισμός που επιβάλλει αποφάσεις, αλλά μία πρωτοβουλία ελεύθερων πολιτών που παίρνουν την καθημερινή ζωή στα χέρια τους."Το Τσιπουράδικο Αλληλεγγύης στο Βόλο.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Κοραή 90, Βόλος 383 33, Ελλάδα
info@tem-magnisia.gr - Τηλ.: 24210 38317 - https://www.facebook.com/TEM.MAGNISIAS
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×