op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Επιχειρώ Κοινωνικά

Συνεργατισμός, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

"ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ | ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 

Το πρόγραμμα "Επιχειρώ Κοινωνικά" είναι μια πρωτοβουλία για την στήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως:
- Μια λύση στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η πόλη
- Ένα μοντέλο που προτρέπει στην δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και μορφών

Καθώς η έννοια και η πρακτικές τις Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, τόσο παγκοσμίως αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Δήμος έχει αναλάβει την διερεύνηση των δυνατοτήτων του χώρου καθώς και την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Ο Δήμος προτίθεται να στηρίξει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ώστε:
- Να δημιουργηθεί ένας χώρος υγιούς δραστηριότητας
- Να αυξηθούν οι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες και οι δράσεις τους
- Να καταστεί η Αθήνα ένα κέντρο καινοτομίας και εξέλιξης

Σκοπός ακόμη, είναι αυτή η δραστηριότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη, είτε προτείνοντας απευθείας κοινωνικές λύσεις, είτε μέσα από την οικονομική ανάπτυξη.

Στόχοι:
- Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Κοινού για την έννοια της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
- Η διαμόρφωση προγραμμάτων κατάρτισης σε συνεργασία με σχετικούς φορείς για την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρηματιών
- Η ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων και υπηρεσιών στήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και των Κοινωνικών Επιχειρηματιών

(ref)

Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα; Πόσο εύκολο είναι να ευθυγραμμιστούν και να συνυπάρξουν η κοινωνική αποστολή με το κίνητρο της κερδοφορίας; Μπορούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις να επιδιώκουν το κέρδος ή πρέπει να λειτουργούν όπως οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις; Πόση απήχηση βρίσκει αυτή η νέα πρακτική στους επιχειρηματικούς κύκλους της Silicon Valley; Πόση σχέση έχουν τα μοντέλα της συνεργατικής κατανάλωσης και της ανταλλακτικής οικονομίας (π.χ. Zipcar, Airbnb) με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Πόσο εύκολο είναι για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες να προσελκύουν στελέχη;

Σε αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις η Christina Farr, που συνομιλεί με τέσσερις πρωτοπόρους του κοινωνικού επιχειρείν: τους Todor Tashev και Paula Goldman του Omidyar, τον συνιδρυτή του Lenddo, Richard Eldridge και τον Ned Tozun, πρόεδρο του d.light. 
Διαβάστε ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο στο VentureBeat.


Το Μπορούμε είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ του εκάστοτε δωρητή και του πιο κατάλληλου αποδέκτη. Από το 2011, έχει δημιουργήσει εκατοντάδες «γέφυρες», κυρίως μόνιμου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προσφέρονται 1.000 μερίδες φαγητού κατά μέσο όρο την ημέρα, συνήθως εντός της ίδιας περιοχής. Στόχος του Μπορούμε είναι η ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού κινήματος που θα φέρει στην επιφάνεια την κοινωνική ευαισθησία των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου μοντέλου αξιοποίησης τροφίμων, τα οποία πλέον αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια προσφέρονται υπέρ κοινωφελών σκοπών.Η Αμφιτρίτη είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Αντικείμενό της είναι η ανάπτυξη και προώθηση της πλατφόρμας “Greece4all.eu”, της πρώτης πολύγλωσσης διαδικτυακής εφαρμογής στην Ελλάδα, για την προβολή των εγχώριων προσβάσιμων υποδομών και υπηρεσιών, στους εισερχόμενους τουρίστες. Επίσης, η παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών σχετικά με θέματα βελτίωσης της προσβασιμότητας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία ειδικών επιστημόνων, καλές πρακτικές από τη διεθνή πραγματικότητα, αλλά και την εμπειρία των μελών της επιχείρησης. Τέλος, η παροχή υπηρεσιών συμβούλου πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439:2013 «Οργανισμός φιλικός σε πολίτες με αναπηρία», κυρίως σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Η Gnosis είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που στοχεύει στην εξέλιξη της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 στην Αθήνα, ως μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, από μία ομάδα επαγγελματιών με εμπειρία στους τομείς της εκπαίδευσης, του στρατηγικού και οικονομικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να δώσει μία διαφορετική διάσταση στην Εκπαίδευση σμιλεύοντας αφενός μία κουλτούρα ενσυναίσθησης, δημιουργικότητας, καινοτομίας και συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον εκπαιδευτικό τομέα και αφετέρου υποστηρίζοντάς τους στο να δημιουργήσουν ουσιαστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Η Σχεδία, η έκδοση της οποίας γίνεται από την «Διογένης ΜΚΟ», Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα, είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου που πωλείται σε επιλεγμένα σημεία της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους."

Η πρωτοβουλία Επιχειρώ Κοινωνικά είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Ξενοφώντος 7, Αθήνα 105 57, Ελλάδα
+30 210 3312002 social@developathens.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×