op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έστω

Εναλλακτική Εκπαίδευση, Συνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - Ιστοσελίδες

"Το έντυπο ετούτο ξεκίνησε ως ιδέα πριν πολλά χρόνια. Έχουν περάσει σίγουρα πάνω από 17 χρόνια από την εποχή που μια παρέα μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας συζητούσε την έκδοση ενός περιοδικού ελεύθερης έκφρασης και προβληματισμού. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τότε πρυτανική αρχή ζήτησε να μην καταφέρεται το περιοδικό εναντίοντης προκειμένου να συνδράμει τυπογραφικά στην έκδοση. 


Το αίτημα αυτό, μαζί με τις ιμερικές διαθέσεις πολλών εκ των μελών της ανήσυχης παρέας, έθεσε πρόωρο τέλος στο εγχείρημα. Αξίζει, ωστόσο, ειδικής μνείας αυτή η παρέα γιατί με το μαθηματικό της υπόβαθρο και τις ανησυχίες της έδωσε το ερέθισμα και εν μέρει ενέπνευσε το όνομα. Στην ονοματοδοσία ενός περιοδικού που δεν έφτασε ποτέ σε τυπογραφείο, το γοητευτικότερο στοιχείο ήταν η αμφισημία του ονόματος. 


Στη μαθηματική χρήση του (έστω δύο σημεία, ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο σημεία...) το έστω βρίσκεται στην αρχή ενός συλλογισμού που ακροβατεί στο σχοινί που τον οδηγεί στην επιβεβαίωση και την αλήθεια. Υπάρχει όμως και η ποιητική, δημιουργική, επαναστατική χρήση του που οφείλεται στην ετυμολογία της λέξης (γ΄ενικό πρόσωπο της προστακτικής ενεστώτα του αρχαίου ρήματος εἰμί) και εκεί δεν χωράει αμφιβολία η προστακτική επιβάλλει να είναι έτσι τα πράγματα γιατί έτσι τα επιβάλλει η εμμονή, αυτή η εμμονή που μόνο η ποίηση, η δημιουργία, ο έρωτας και η επανάσταση μπορούν να ανεχθούν. Τα αδιέξοδα μιας παρέας έδωσαν πνοή και όνομα στην ιδέα, τα αδιέξοδα μιας άλλης παρέας ώθησαν την ιδέα να λάβει σάρκα και οστά η καλύτερα ...μελάνι και χαρτί. 

Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι κανένας διάλογος και καμία δράση δεν έχει νόημα αν δεν αφορά, δεν αφουγκράζεται και δεν αγκαλιάζει την κοινωνία γεννήθηκε το ἔστω. Ήρθε, πλέον, η ώρα το ἔστω να αναμετρηθεί με την αμεσότητα του χαρτιού στην προσπάθεια να ζυμωθεί μέσα στην κοινωνία και να αποτελέσει ένα φορέα γνήσιου διαλόγου σε μια εποχή που η ελευθερία του λόγου τείνει από δεδομένο να γίνει ζητούμενο.

Γιατί επιμένουμε;

Γιατί έτσι... πρέπει!


ΔΡΑΣΕΙΣ

I. Εργαστήριο Πληροφορικής 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων του για την δημιουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, το ἔστω συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει την σύσταση, οργάνωση και λειτουργία «Εργαστηρίου Πληροφορικής»


Η λειτουργία του Εργαστηρίου βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και στόχο έχει την λειτουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και ειδικών ομάδων του πληθυσμού στις Τ.Π.Ε., την εκπόνηση ειδικών μελετών, προγραμμάτων και δράσεων που αποσκοπούν στην αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. για την υποστήριξη κοινωνικών δράσεων, την προώθηση του πνεύματος αλληλεγγύης και συλλογικότητας, την υποστήριξη της τοπικής οικονομικής ζωής και την χρήση των νέων τεχνολογιών ως εργαλείου δημοκρατικής αυτο-οργάνωσης και προόδου της τοπικής κοινωνίας. Η συμμετοχή στο Εργαστήριο είναι ελεύθερη και ανοιχτή για ενήλικες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως της εμπειρίας τους στο χώρο της πληροφορικής. 


Τα προγράμματα του εργαστηρίου θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και το επίπεδο εμπειρίας και γνώσεων των συμμετεχόντων ενώ οι συμμετέχοντες με μεγάλη εμπειρία ή επαγγελματική ενασχόληση σε πεδία εφαρμογής της πληροφορικής έχουν την επιλογή να συνεισφέρουν ως εκπαιδευτές ή να πλαισιώσουν τις εξειδικευμένες ομάδες και δράσεις του Εργαστηρίου.

Για την συμμετοχή στο Εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης – ερωτηματολογίου στην διεύθυνση www.esto.gr/itlab. Όσοι δεν έχουν δυνατότητα συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας μπορούν να συμπληρώσουν το αντίστοιχο έντυπο σε οποιαδήποτε από τις συναντήσεις του Εργαστηρίου. Τα νέα μέλη θα έχουν στην διάθεση τους σημειώσεις αλλά και κάθε απαραίτητη βοήθεια για να ενταχθούν ομαλά στο πρόγραμμα του Εργαστηρίου.


Το πρόγραμμα θα βασιστεί σε δύο άξονες: 
α) Εισαγωγή στην Πληροφορική και 
β) Ψηφιακή Τυπογραφία

Η δομή, το περιεχόμενο και το πλήρες πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το προφίλ των συμμετεχόντων και θα ανακοινωθούν στις πρώτες συναντήσεις του Εργαστηρίου. Η πρώτη συνάντηση - η ακριβής ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα αλληλογραφίας σε όσους δηλώσουν συμμετοχή, από το ἔστω και τα τοπικά μέσα - θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι ανοικτή προς όλους όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για την δράση αυτή, ανεξάρτητα αν έχουν δηλώσει συμμετοχή ή αν έχουν σκοπό να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Εργαστηρίου.


Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.esto.gr, στο τηλέφωνο 2671029050 και 211 790 2112, στο fax 211 790 5003, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στην  διεύθυνση info [at] esto.gr καθώς και στην σελίδα του ἔστω στο Facebook (www.facebook.com/esto.gr). Το «Εργαστήριο Πληροφορικής» είναι μια πρωτοβουλία και δράση του ἔστω  με την υποστήριξη του Γραφείου Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων.

II. Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας: 

Θα συνεχιστούν για δεύτερη χρονιά οι συναντήσεις του «Εργαστηρίου Ψηφιακής Φωτογραφίας». Η λειτουργία του Εργαστηρίου βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και στόχο έχει να φέρει κοντά επαγγελματίες και ερασιτέχνες της ψηφιακής φωτογραφίας τόσο για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών όσο και για την εκπόνηση φωτογραφικών εργασιών γενικότερου ενδιαφέροντος.


Η συμμετοχή νέων μελών είναι ελεύθερη για ενήλικες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως της εμπειρίας τους στο χώρο της φωτογραφίας ακόμα και αν δεν συμμετείχαν σε παλαιότερες συναντήσεις. Τα νέα μέλη θα έχουν στην διάθεση τους σημειώσεις αλλά και κάθε απαραίτητη βοήθεια για να ενταχθούν ομαλά στο πρόγραμμα του Εργαστηρίου. Για την συμμετοχή στο Εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στην διεύθυνση www.esto.gr/dplab.


Η ακριβής ημερομηνία της εναρκτήριας συνάντησης του 2ου κύκλου θα ανακοινωθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα αλληλογραφίας σε όσους δηλώσουν συμμετοχή, από το ἔστω και τα τοπικά μέσα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.esto.gr, στο τηλέφωνο 2671029050 και 211 790 2112, στο fax 211 790 5003, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στην  διεύθυνση info [at] esto.gr καθώς και στην σελίδα του ἔστω στο Facebook (www.facebook.com/esto.gr). Το «Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας» είναι πρωτοβουλία και δράση του ἔστω, με την υποστήριξη του Γραφείου Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων.

Το έντυπο Έστω είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας από μια παρέα μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Αργοστόλι, 281 00, Ελλάδα
info@esto.gr 2117902112
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×