op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕ.Θ.Ε.Α ΣΤΡΟΦΗ

Αστικοί Λαχανόκηποι, Αλληλέγγυα Υγεία , Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Εθελοντικές Οργανώσεις, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Δίκτυα Συνεργατικότητας και Ανάπτυξης Καινοτομίας

"Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕ.Θ.Ε.Α ΣΤΡΟΦΗ αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με έδρα την Αθήνα απευθύνεται σε εφήβους 13-21 ετών και τις οικογένειές τους.

Είναι το πρώτο πρόγραμμα για αυτή την ηλικιακή ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα (1988).


Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης με Ξενώνα ώστε να μπορεί να επίσης να υποστηρίζει εφήβους από την επαρχία, χωρίς οικογενειακή στήριξη ή που παραπέμπονται από δημόσιες υπηρεσίες και χρειάζονται άμεση παρέμβαση.Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η συμμετοχή των γονιών και αδελφών των εφήβων στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας.

Εκεί απευθύνονται και γονείς που επιθυμούν να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους για θεραπεία.

Επιπλέον, για τις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια, λειτουργεί ξενώνας διαμονής δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης προσέλευσης όσων επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη, χωρίς η γεωγραφική απόσταση να αποτελεί εμπόδιο.


Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ ο οποίος υποστηρίζει τη λειτουργία του ξενώνα.

Η θεραπευτική Κοινότητα παρέχει εντατική εξωτερική φροντίδα σε εφήβους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης ή εξάρτησης και, συνήθως, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Όσοι έφηβοι προέρχονται από την περιφέρεια ή αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος διαμένουν στον ξενώνα της Θεραπευτικής Κοινότητας για όλο το χρονικό διάστημα της κύριας φάσης θεραπείας. Η ομαλή κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων νέων είναι στόχος του Κέντρου Κοινωνικής Δραστηριοποίησης, όπου υπάρχει και Ξενώνας για όσους είναι από την επαρχία ή δεν έχουν οικογενειακή στήριξη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην φάση αυτή στην επανασύνδεση με την εκπαίδευση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ διαθέτει και Κινητή Μονάδα ενημέρωσης που πραγματοποιεί βραχύχρονες παρεμβάσεις μετά από πρόσκληση φορέων της τοπικής κοινωνίας.Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον ανοικτό διάλογο με τους νέους και την κοινωνία, αποτελεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο web-radio STROFI, το οποίο εκπέμπει από το ηχοστούντιο του προγράμματος.

 Εκεί εκπαιδεύονται τα μέλη της ΣΤΡΟΦΗΣ στις τεχνικές του ραδιοφώνου. Στις δομές του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και ο Συμβουλευτικός

Σταθμός στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθηνών για εφήβους και νεαρούς ενήλικες που έχουν πρόβλημα χρήσης ουσιών και προσάγονται για αδικήματα του ποινικού κώδικα ή κυκλοφοριακές παραβάσεις.

Ανάλογες υπηρεσίες παρέχονται και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του προγράμματος στο 210 8822122.
Ομάδες ενδιαφέροντος

Απευθυνόμαστε στους έφηβους, τόσο σε όσους έχουν ήδη εμπλοκή στην χρήση ουσιών, ή και με την παραβατικότητα, αλλά και σε συνομηλίκους που ενδιαφέρονται να πλησιάσουν και να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που αγαπάνε και έχουν ανάγκη βοήθειας.

Απευθυνόμαστε στους γονείς και τα αδέλφια, οι οποίοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των εφήβων για την ένταξη σε θεραπεία, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στις διαδικασίες του θεραπευτικού προγράμματος.

Επιπλέον, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση διαφορετικών ομάδων πληθυσμού, από τον χώρο της Ψυχικής Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.λ.π., είναι στο άμεσο ενδιαφέρον μας, προκειμένου να αναπτύξουμε, ένα δίκτυο συνεργασίας που να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε όλους όσους μας προσεγγίζουν και αντιμετωπίζουν θέματα με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.

Για πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των ομάδων ενδιαφέροντος παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:

Τηλέφωνα: 210-8822122, 210-8814515,
Fax: 210-8842237
E-mail: info@kethea-strofi.gr"


Στοιχεία Επικοινωνίας

Όταν εμφανιστούν κάποια σημάδια κινδύνου, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε μαζί μας. Κάθε ερώτηση μπορεί να είναι βοηθητική στο να πάρετε από το εξειδικευμένο προσωπικό μια απάντηση που θα σας οδηγήσει σε δράση ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Για τους γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι έφηβοι δύσκολα θα κάνουν το πρώτο βήμα.

Όμως οι γονείς ή τα αδέλφια ή κάποιο πρόσωπο από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον μπορεί να έλθει σε επαφή μαζί μας και να φέρει τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην κινητοποίηση των εφήβων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Πολλοί από τους γονείς που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ πριν από το παιδί τους, κατάφεραν να το κινητοποιήσουν και στη συνέχεια να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρόγραμμα.

ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

Για τους έφηβους: 210-8820277

Για τις οικογένειες – για τους φίλους: 210-8840862

Γραμματεία:
Τ 210-8822122, 210-8814515,
F 210-8842237

e-mail: info@kethea-strofi.gr


Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
111/296006-04
   


Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ


Φυλής 150, 112 51 Αθήνα

Τ 210 8215294,
F 210 8815034,
e-mail: strofifa@otenet.gr
Website: www.sostrofi.gr


Συμβουλευτικός Σταθμός στα Δικαστήρια Ανηλίκων

Σ.Σ.Ε. (Συμβουλευτικός Σταθμός στα Δικαστήρια Ανηλίκων)

Δέγλερη 2 & Λ. Αλεξάνδρας


Μεταβατικό Σχολείο

Κοδράτου 21,104 37 ΜεταξουργείοΞενώνας Κοινότητας ΚΕΘΕΑ-Στροφή

Α.ΘΕ.Κ. (Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα)
Ηχοστούντιο
Υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
Γραμματεία
Λογιστήριο

Φλωρίνης13, 112 51 ΑθήναΚέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων

Κ.Σ.Ε. (Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων)
Τμήμα Έρευνας
Κ.Κ.Δ (Κέντρο Κοινωνικής Δραστηριοποίησης

Αμορίου 4, 112 51 Αθήνα

   Τι είναι το ΚΕΘΕΑ


"Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983.


Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα.

Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει επίσης προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες υψηλού κινδύνου για χρήση ουσιών και τις τοπικές κοινωνίες.

Αποτελεί δραστήριο οργανισμό εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των εξαρτήσεων με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.


Σε ποιους απευθύνεται

Το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες ατόμων που διαφέρουν ως προς την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, το βαθμό εμπλοκής με τις ουσίες, το είδος της εξάρτησης κ.λπ. Σήμερα, το ΚΕΘΕΑ απευθύνεται:

• σε εφήβους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα θεραπείας λιγότερο ή περισσότερο εντατικής μορφής, ανάλογα με το βαθμό εμπλοκής τους με τη χρήση,

• σε ενήλικες, με προγράμματα διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης,

• σε εργαζόμενους χρήστες, με προγράμματα που λειτουργούν τις απογευματινές ώρες,

• σε εξαρτημένους γονείς ανήλικων παιδιών, παρέχοντας συγχρόνως υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους,

• σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νέες ή τις «νόμιμες» εξαρτήσεις, όπως το διαδίκτυο και τα video games, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια,

• σε διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, μετανάστες και πρόσφυγες, με προγράμματα διαπολιτισμικής προσέγγισης που σέβονται τα γλωσσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων,

• σε χρήστες που κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα ή έχουν αποφυλακιστεί,

• σε χρήστες που βρίσκονται στο δρόμο, με προγράμματα street-work και μονάδες άμεσης πρόσβασης.

Όλα τα προγράμματα προσφέρουν υποστήριξη και στις οικογένειες των εξαρτημένων.


Θεσμικό πλαίσιο


Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ (Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά 3459/2006),  διασφαλίζει τη διοικητική του αυτονομία, τη δυνατότητα να επιτελεί το έργο του χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις και τη συμμετοχικότητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Το ΚΕΘΕΑ είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
 


Ανώτατο θεσμικό του όργανο είναι η Γενική του Συνέλευση, όπου συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα από όλη τη χώρα: οι εργαζόμενοι, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, οι Σύλλογοι Οικογένειας (Δ.Σ.) των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και τα  επίτιμα (τέως μέλη) του αιρετού Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.


Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης προτείνουν τις υποψηφιότητες για τα 9 από τα 11 τακτικά μέλη και τα για τα 3 αναπληρωματικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ και αποφασίζουν για τη σύνθεσή του με ψηφοφορία. Τα δύο μη αιρετά μέλη του Δ.Σ. προέρχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας και το το Δ.Σ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το Συμβούλιο έχει διετή και άμισθη θητεία και είναι επιφορτισμένο με τη γενική εποπτεία  της λειτουργίας του οργανισμού. Ορίζει επίσης το Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, ο οποίος φέρει τη διοικητική και θεραπευτική ευθύνη για το ΚΕΘΕΑ.

Το Συμβούλιο Πολιτικής ΚΕΘΕΑ (ΣΠΟΚ) απαρτίζεται από την ολομέλεια των εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης σε όλη την Ελλάδα (πάνω από 100 άτομα). Ρόλος του είναι η χάραξη των κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής του οργανισμού.

 Το ΚΕΘΕΑ τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΘΕΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεράσιμος Νοταράς, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής. 

ΜΕΛΗ

Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. 

Τόνια Τζαννετάκη, επίκουρη καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ηλίας Μαμαλάκης, οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα γαστρονομίας. 

Γιώργος Μπαρδάνης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, οικογενειακός θεραπευτής. 

Νίκος Κωνσταντάρας, δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης της Καθημερινής.

Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Μανώλης Χάρος, ζωγράφος. 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Νίκος Μουζέλης,  ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics. 

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Εισαγγελέας Εφετών ειδικευμένος στις Ποινικές Επιστήμες και το Σωφρονιστικό Δίκαιο. 

Ιωάννης Μπέκας, καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Σύμφωνα με το νόμο, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ συμμετέχουν και δύο μη αιρετά μέλη, τα οποία θα οριστούν από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).


Άνθρωποι

Κινητήρια δύναμη του ΚΕΘΕΑ είναι το προσωπικό και οι εθελοντές του. Οι περισσότεροι απασχολούνται στην «πρώτη γραμμή», την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ προέρχονται κυρίως από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της ψυχολογίας και της ψυχικής υγείας, και έχουν ενταχθεί στον οργανισμό ύστερα από συστηματική θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση. Ποσοστό 20% είναι απόφοιτοι αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων.

Στο δύσκολο και υψηλών απαιτήσεων χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους τους όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, εφαρμόζοντας σύστημα παροχής κινήτρων, κυρίως σε θέματα υγείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και μέριμνας για την πατρότητα-μητρότητα. Ειδικά θεσμοθετημένα όργανα και διαδικασίες αποσκοπούν στη διασφάλιση και προαγωγή της δεοντολογίας στον οργανισμό και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Το έργο του οργανισμού υποστηρίζεται από ευρύ δίκτυο εθελοντών: Το αιρετικό εθελοντικό διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, τους 11 Συλλόγους Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων και δεκάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.

Πόροι

Τα έσοδα του ΚΕΘΕΑ προέρχονται από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από δωρεές, από τα εργαστήρια και τις παραγωγικές μονάδες του και από προγράμματα της Ε.Ε. Η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει σημαντικό μέρος των δαπανών των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, καθώς ο οργανισμός παρέχει τις υπηρεσίες του στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους δωρεάν, χωρίς τη συνεισφορά ασφαλιστικών ταμείων.

Στο ΚΕΘΕΑ το κόστος θεραπείας περιορίζεται σημαντικά χάρη στην αξιοποίηση εθελοντών, και ιδίως των εθελοντικών Συλλόγων Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων, αλλά και χάρη στην απουσία βοηθητικού ή φυλακτικού προσωπικού. Οι εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαβίωση στα θεραπευτικά προγράμματα γίνονται από τους συμμετέχοντες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας (καθαριότητα, προετοιμασία γευμάτων, επισκευές, αγορές κ.ά.).

Στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ λειτουργεί Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ ο οργανισμός ελέγχεται σε ετήσια βάση από εταιρεία ορκωτών ελεγκτών. Η ετήσια έκθεσή τους υποβάλλεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Διεθνείς σχέσεις

Από το 2001 το ΚΕΘΕA είναι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός με συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC). Το ΚΕΘΕΑ ανήκει επίσης στους ειδικούς συνεργάτες της Διεύθυνσης Πληροφόρησης (DPI) του ΟΗΕ και μετέχει ενεργά σε διεθνείς οργανισμούς και fora που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Είναι μέλος:
  • του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC) και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ πρόεδρος της  Επιστημονικής της Επιτροπής.
  • του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (EFTC) και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας
  • της Διεθνούς Ομοσπονδίας μη Κυβερνητικών Oργανισμών για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (IFNGO)
  • του διεθνούς δικτύου πρόληψης RADAR (Regional Alcohol and Drug Awareness Resource)
  • του Διεθνούς Συμβουλίου για το Πρόβλημα του Αλκοόλ και των Εξαρτήσεων (ICAA)
  • της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακής Θεραπείας (ΕFTA), από την οποία έχει πιστοποιηθεί ως φορέας παροχής εκπαίδευσης στην οικογενειακή θεραπεία (certified member of the Training Institutes Chamber)
  • του ευρωπαϊκού δικτύου ENA για τις εξαρτήσεις (European Network of Addiction)
  • της Διάσκεψης  των ΜΚΟ με Συμβουλευτική Σχέση με τον ΟΗΕ (CοNGO)
  • της Επιτροπής των ΜΚΟ στη Βιέννη για τα Ναρκωτικά (VNGOC)
Πώς γίνεται η θεραπεία

Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ακολουθούν ψυχοκοινωνική κατεύθυνση και δεν χορηγούν φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Στόχος της θεραπείας είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το σύνολο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης, αποκόπτοντας οριστικά το άτομο από το φαύλο κύκλο της. Για το σκοπό αυτό η θεραπευτική διαδικασία λαμβάνει υπόψη και εμπλέκει το άτομο, το διαπροσωπικό του δίκτυο αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. 

Στο πλαίσιο αυτό ο εξαρτημένος δεν αντιμετωπίζεται ως «ασθενής» που υποβάλλεται παθητικά σε θεραπεία, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτήν. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελούσια, δεν πραγματοποιούνται αναγκαστικές εισαγωγές και ο θεραπευόμενος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή.  Από τη στιγμή που το άτομο αποφασίζει να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρόγραμμα, απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή του στις καθημερινές θεραπευτικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες.

Η  πολύπλευρη θεραπευτική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνει υπηρεσίες ενημέρωσης, μείωσης της βλάβης, συμβουλευτικής υποστήριξης, φροντίδας της υγείας, ψυχικής απεξάρτησης, οικογενειακής θεραπείας εκπαίδευση και κατάρτισης, νομικής στήριξης, επανένταξης στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας.

Τελικό στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα και το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής με ισότιμη και δημιουργική ένταξη του ατόμου στην κοινωνία.  

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν  στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και χωρίς διακρίσεις."

 

Το ΚΕΘΕΑ υιοθετεί τον Κώδικα Δεοντολογία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ενώ έχει διαμορφώσει και δικό του περισσότερο αναλυτικό Κώδικα Δεοντολογίας.

ΚΕΘΕΑ
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Σορβόλου 24
11636 Αθήνα

τηλ.: 210 9241993 - 6
φαξ: 210 9241986


info@kethea.gr

www.facebook.com/KETHEA

www.twitter.com/ KETHEAGR

Στοιχεία επικοινωνίας:
Κοδράτου 21,Μεταξουργίο, Αθήνα 104 36, Ελλάδα
Μεταβατικό Σχολείο nfo@kethea-strofi.gr Τηλέφωνα: 210-8822122, 210-8814515, Fax: 210-8842237 Τ 210 8215294, F 210 8815034, e-mail: strofifa@otenet.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×