op
×

Κοινωνικά Ιατρεία

Αλληλέγγυα Υγεία


Αλληλοβοηθητικά Δίκτυα Υγείας δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα με συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών και την συνδρομή της Εκκλησίας, των δήμων και των νέων Κοινωνικών Οργανώσεων Αλληλεγγύης.

Το enallaktikos.gr έχει καταγράψει και παρουσιάζει περισσότερες από 500 δομές αλληλέγγυας υγείας σε όλη την Ελλάδα. Κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, δομές για χρήστες ουσιών και ψυχικά πάσχοντες.

Οι πιο πολλές δομές φτιάχτηκαν από εθελοντές χωρίς κρατική χρηματοδότηση, με πρώτες και σημαντικότερες το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού και τα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία Πρέβεζας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Αξιόλογη είναι και η προσφορά των Γιατρών του Κόσμου. Σε συνεργασία με δίκτυα αλληλεγγύης και δήμους φτιάχνουν ιατρεία - φαρμακεία και λειτουργούν κινητές μονάδες δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε όλη τη χώρα.

Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία λειτουργούν πλέον στους περισσότερους δήμους, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, μέσω του προγράμματος "Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας". Όμως κι αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τους εθελοντές και το κίνημα αλληλέγγυας υγείας.

Τα πρώτα νοσοκομεία που δέχονταν ανασφάλιστους ασθενείς ήταν το «Ελπίς», «Πατησίων», «Σισμανόγλειο», «Αμ. Φλέμιγκ» και «Παπαδημητρίου». Τα τρία τελευταία με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Αρχιεπισκοπής και του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.
Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» είναι από τις πρώτες που κάνει δωρεάν χημειοθεραπείες και ογκολογικές εξετάσεις. Σ' αυτή την έχουν συσταθεί αγγειολογικά, ψυχιατρικά, δερματολογικά Κοινωνικά Ιατρεία και ιατρείο πόνου προσφέροντας σε εκατοντάδες ανασφάλιστους καρκινοπαθείς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χάριν της εθελοντικής εργασίας, εκτός ωραρίου, γιατρών και νοσηλευτών και τη συνδρομή πρώην ασθενών, οι οποίοι δωρίζουν πανάκριβα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ανάλογο Κοινωνικό Ιατρείο που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα αποκλειστικά στους καρκινοπαθείς λειτουργεί από τις αρχές του 2013 στη Θεσσαλονίκη (απέναντι από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στον πρώτο όροφο της οδού Αλεξάνδρου Συμεωνίδη 3) με πρωτοβουλία του «Συλλόγου Φίλων του Θεαγενείου» και γιατρών του νοσοκομείου.

Αυτή η "ανταρσία" προκάλεσε ένα κίνημα, που ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να επιτρέψει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία να δέχονται, έστω και με πολύ αυστηρούς περιορισμούς, ανασφάλιστους ασθενείς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η εταιρεία NowDoctor δημιούργησαν το πρώτο Διαδικτυακό Δίκτυο Εθελοντών Γιατρών για τη στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Στόχος, ο κάθε ανασφάλιστος ασθενής να έχει πρόσβαση σε γιατρό κάθε ειδικότητας, σε όλες τις γειτονιές, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.


Το www.nowdoctor.gr είναι το πρώτο ελληνικό εργαλείο στο Διαδίκτυο που επιτρέπει τη δωρεάν αναζήτηση ιατρικών ραντεβού. Στους πρώτους μήνες λειτουργίας της ιστοσελίδας συμμετείχαν 2.300 γιατροί με 47 ειδικότητες σε 120 πόλεις από όλη τη χώρα, ενώ περισσότεροι από 4.000 εγγεγραμμένοι ασθενείς έκαναν 500.000 δωρεάν αναζητήσεις ιατρικών ραντεβού.


Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε συνεργασία με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Σκάι και σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία», συγκεντρώνει και διανέμει φάρμακα στις γειτονιές, καλώντας τους πολίτες να προσφέρουν τον «φαρμακευτικό οβολό» τους.

Σε αυτά τα νέα Δίκτυα Αλληλοβοηθητικής και Αλληλέγγυας Υγείας συμμετέχει και η φαρμακοποιός της γειτονιάς μας. Αυτή πρωτοστατεί να συγκεντρωθούν φάρμακα για τα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία και προτρέπει όλους τους πελάτες της να δίνουν ό,τι τους περισσεύει. Ενα αυτοκίνητο με εθελοντές διανέμει κάθε Σάββατο τα φάρμακα σε τρείς γειτονιές.Tα Αλληλοβοηθητικά Δίκτυα Υγείας απλώνονται πλέον παντού και καλύπτουν θεμελιώδεις ανάγκες υποκαθιστώντας το κοινωνικό κράτος που καταρρέει και ταυτόχρονα διεκδικώντας δωρεάν περίθαλψη για όλους. Κακά τα ψέματα, το κοινωνικό κράτος δεν πρόκειται να αναταχθεί σύντομα ως διά μαγεία. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η κυκλοφορία ενός Εναλλακτικού Νομίσματος και για υπηρεσίες Υγείας όπως είναι το SOL στη Γαλλία .


Βρέθηκαν: 130 δίκτυα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×