op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ομάδα Αγάπης Αγίου Ιωάννη

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα

"Μία αγκαλιά «από καρδιάς» για όσους έχουν ανάγκη προσφέρουν τα μέλη της ομάδας αγάπης Αγίου Ιωάννη Κνωσού.
 Η ομάδα συστάθηκε πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, όταν είχαν «ηχήσει οι πρώτες καμπάνες» της κρίσης με τους πλειστηριασμούς, τις απολύσεις και τις εξώσεις.

Τότε αποφάσισαν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Ιωάννου, η ενορία της περιοχής, ο σύλλογος Καραμπουρνιωτών «Άγ. Γεώργιος» και πολλοί κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη.
 «Συζητήσαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε μια περιοχή που φαινομενικά δεν έχει προβλήματα, λόγω της ευμάρειας που μπορεί να υπάρχει, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από τροφή, παρέα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αναφέρει στην «Π» το μέλος της ομάδας, κ. Μαρίνα Θεμελή.
 
Όπως περιγράφει, υπάρχουν άτομα που στερούνται τα απαραίτητα, όπως τροφή, ενώ έχουν ανάγκη από μία καλή κουβέντα, έναν άνθρωπο να ξέρουν ότι είναι δίπλα τους.
Από το προηγούμενο φθινόπωρο, η ομάδα στεγάζεται σε χώρο του ΚΑΠΗ Αγίου Ιωάννη (Χατζάκη 40), όπου καθημερινά συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που χρειάζονται τα παιδιά. Ιδιαίτερη, όμως, είναι η ανάγκη για φαγητό.

Η Ομάδα Αγάπης Αγίου Ιωάννη είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κρήτη.
 

Τη δράση της ομάδας, που αποτελείται από είκοσι περίπου άτομα, ενισχύουν επιχειρηματίες της περιοχής, σούπερ μάρκετ, αλλά και γιατροί και φαρμακοποιοί. Ακόμα, τα μέλη της ομάδας έχουν τοποθετήσει ειδικούς κουμπαράδες σε καταστήματα της Λ. Κνωσσού, για να αγοράσουν τρόφιμα για τον κόσμο που τα χρειάζεται.

Η διανομή των αγαθών που συγκεντρώνονται γίνεται κάθε Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ στο χώρο του ΚΑΠΗ. Κάθε οικογένεια έχει τη δυνατότητα να λάβει βοήθεια μία φορά το μήνα. Τα μέλη της ομάδας τονίζουν πως «χρειαζόμαστε κι άλλα χέρια» και απευθύνουν έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει.

Εκτός των άλλων, η ομάδα έδωσε μία λίστα με οικογένειες που έχουν ανάγκη στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και τώρα σιτίζονται στα γεύματα αγάπης, έχει πληρώσει το ρεύμα σε νοικοκυριά που δεν ήταν σε θέση να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έχει βοηθήσει παιδιά να γραφτούν στο κοινωνικό φροντιστήριο. Κάτοικος της περιοχής έχει παραχωρήσει ένα σπίτι για να μένει οικογένεια που θα ζούσε στο δρόμο...

Η κ. Νίκη Χατζηδάκη τονίζει πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην τριτοβάθμια περίθαλψη και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο, όταν αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Προκειμένου να στηριχθεί μία κοπέλα με ένα σοβαρό πρόβλημα, «επιστρατεύτηκαν» ευαισθητοποιημένοι γιατροί και φαρμακοποιοί, διαφορετικά δε θα ήταν σε θέση να το αντιμετωπίσει αφού ακόμα και το κόστος των φαρμάκων ήταν απαγορευτικό για την ίδια.

Η κ. Χατζηδάκη ζητά από τους αρμόδιους φορείς να καλύψουν αυτό το κενό. Τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να ενημερώσουν ανάλογες περιπτώσεις ατόμων για τα δικαιώματα που έχουν και να τους φέρουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία, δυστυχώς, είναι πολλά και ανυπέρβλητα αν δε γνωρίζει κανείς ποια βήματα ακριβώς πρέπει να ακολουθήσει."

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΆΧατζάκη 40, Άγιος Ιωάννης 700 08, Ελλάδα
PolitistikosAiG@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×