op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Playroom - δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Φεστιβάλ, Εικαστικές Κολεκτίβες

"Το Playroom - δημιουργική απασχόληση για παιδιά αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Το Playroom δημιουργήθηκε από την Ιωάννα Γουζέλη και την Αγγελική Μπόζου (απόφοιτες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας) με στόχο να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσέγγιση και εξοικείωση του παιδιού με την τέχνη. Μέσα από τη διοργάνωση καλλιτεχνικών φεστιβάλ για παιδιά, τις εύστοχες συνεργασίες με σύγχρονους καλλιτέχνες, τη συμμετοχή σε παιδικά πάρτυ και event, η ομάδα Playroom φέρνει το παιδί σε μια ουσιαστική, δημιουργική και κυρίως ευχάριστη επαφή με την τέχνη.

Τα σημεία των καιρών μας δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, αφού η καλλιτεχνική παιδεία στις μικρές ηλικίες είναι λίγη και ατελής στη χώρα μας. Παρατηρούμε όλο και πιο έντονα ότι η έλλειψη χρόνου από την πλευρά των γονιών, σε συνδυασμό με την περιορισμένη παρουσία εικαστικών προγραμμάτων για παιδιά, οδηγούν στην απομάκρυνσή από την τέχνη.

Στόχος του Playroom είναι να ενθαρρύνουμε γονείς και παιδιά να επισκέπτονται μαζί μουσεία και εκθέσεις, ώστε να εξελίσσουν την προσωπική τους αισθητική, αλλά και να μάθουν να αποδέχονται το διαφορετικό ως κάτι που μπορεί να υπάρχει ανάμεσά μας χωρίς να μας ενοχλεί. Να καταφέρουν να συμφιλιωθούν με τις σύγχρονες και πειραματικές μορφές τέχνης όπως επίσης και με τους καλλιτέχνες που ζούν και δρουν αναμεσά μας.


Από την εμπειρία μας πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι σημαντικός σύμμαχος στη ζωή, καθώς μπορεί να εκφράσει προβληματισμούς για την κοινωνική καθημερινότητα, την πολιτική, τους φόβους και τις ανάγκες μας αλλά και πολλά άλλα συναισθήματα που μπορεί να μην έχουν συγκεκριμενη μορφή. Επίσης, είναι ένας φίλος που καθώς μπορεί να μας συνοδεύει για πάντα, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε στα παιδιά μας από νωρίς τη δύναμή του, ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ενηλικίωσής τους.

Το Playroom αγαπά και βασίζει τις ιδέες της και στην ιστορία, αλλά με δεδομένο ότι η τέχνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε διαρκή κίνηση, δεν θα σταθούμε μόνο στο παρελθόν, αλλά θα δημιουργήσουμε στο παρόν, μαζί με τα παιδιά στα οποία ανήκει το μέλλον.


Που απευθυνόμαστε: Σε όλες τις ηλικίες ,με δυνατότητα να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων.

Τι προτείνουμε: Δημιουργική και εναλλακτική διασκέδαση με workshops , λύσεις για το πάρτυ και την βάφτιση των παιδιών σας ή για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση. Μαζί θα ζήσουμε, στιγμές δημιουργίας και ξεγνοιασιάς που θα μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό τους.

Στην πράξη: Προάγοντας την ομαδικότητα ως πρωταρχικό μας μέλημα, τα παιδιά σας με τη δική μας τη βοήθεια και τη συμμετοχή των υπόλοιπων παιδιών, θα ακονίσουν το μυαλό τους και με βασικό άξονα το παιχνίδι θα κατασκευάσουν και θα χρησιμοποιήσουν μάσκες, καπέλα, κουστούμια, κατασκευές και γλυπτικά αντικείμενα όλα από χαρτί και διάφορα φθηνά καθημερινά ασφαλή υλικά που φαντάζει απίθανο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο. Δίνεται έτσι ένα κίνητρο στο παιδί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον κόσμο γύρω του και να ερευνά τις όποιες δυνατότητες μπορεί να του προσφέρει το περιβάλλον και ανάλογα να τις προσαρμόζει στις συνθήκες και τις επιθυμίες του.


Σκοπός μας: Χρησιμοποιώντας την φαντασία του, ο μικρός δημιουργός θα αποκτήσει μία νέα αντίληψη και εμπειρία σχετικά με την τέχνη και την χειροτεχνία, πάντοτε μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, γνωρίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα της αυτοσχέδιας κατασκευής. Άλλωστε, το παιχνίδι τρέφει τον ατελειώτο κόσμο της φαντασίας, της δημιουργίας και των νέων εμπειριών και δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να δημιουργήσει καταστάσεις, κάθε φορά διαφορετικές. Μαζί μας το παιδί σας θα εξερευνήσει τον κόσμο της τέχνης και θα μυηθεί στις αξίες της από τα πρώτα στάδια της ζωής του. Θα του δοθεί η δυνατότητα να κατασκευάσει τον ήρωα του από το μηδέν, προσαρμόζοντας σε αυτόν τα χαρακτηριστικά εκείνα που αγαπά. Με αποτέλεσμα το ίδιο το παιδί να γίνει ο ήρωας του εαυτού του, γνωρίζοντας από πολύ νωρίς την απίστευτη δύναμη της δημιουργίας και του παιχνιδιού.


Aνακύκλωση: Δεν πετάμε τα υλικά που επαναχρησιμοποιούνται. Προσπαθούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να επανέλθουν στις βασικές αρχές, να επαναπροσδιορίσουν την επαφή τους με τη φύση και να αρχίσουν να υποψιάζονται ότι ένα αντικείμενο που βλέπουν μπορεί να μεταμορφωθεί και σε κάτι άλλο. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά, αποκτώντας περιβαλλοντική συνείδηση, μαθαίνουν να αξιοποιούν τα υλικά τα οποία στη καθημερινότητά μας συνηθίζουμε να πετάμε."

" Το Playroom σε συνεργασία με τους εικαστικούς Αλέξανδρο Κακλαμάνο και Takumi Kato παρουσιάζουν  ένα urban art project, το Μεγάλο Μουσείο.

Η ιδέα μας

Μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες καλούνται να ζωγραφίσουν την κενή κορνίζα του Playroom και να βάλουν την υπογραφή τους.
Εκτυπώστε και ζωγραφίστε ή κάντε κολλάζ, επεξεργαστείτε στον υπολογιστή, δημιουργήστε ένα περιβάλλον ή ακόμα και μια κινούμενη εικόνα με οποιοδήποτε μέσο ή τεχνική.
Μιλήστε μας μέσα από τις εικόνες για τον εαυτό σας, τους γύρω σας, το σπίτι σας, τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τους φόβους σας, μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τη ζωή, για μια ιδέα, για το τώρα, για το αύριο. Μοιραστείτε με την πόλη μια εικόνα σας.


Στη συνέχεια οι ζωγραφισμένες κορνίζες θα κολληθούν στους δρόμους της Αθήνας από το  Playroom και τους συνεργάτες του, αλλά και από όποιον άλλον επιθυμεί να συμμετάσχει με σκοπό να  δημιουργηθεί σταδιακά το Μεγάλο Μουσείο. Τα έργα σας θα τα ανακαλύψετε μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι στους δρόμους της Αθήνας.
http://playroom-urbanart.blogspot.gr

Στόχος μας
Σκοπός του Playroom  είναι η εξοικείωση του κοινού κάθε ηλικίας με τα Μουσεία και τους χώρους τέχνης, ώστε να τα επισκέπτονται όλο και περισσότεροι, έχοντας αναπτύξει το δικό τους προσωπικό αισθητικό κριτήριο το οποίο θα στηρίζεται στη γνώση, τα συναισθήματα και την εμπειρία, που η τέχνη προσφέρει και όχι στην απόρριψη και το φόβο για το διαφορετικό.

Στο Μεγάλο Μουσείο, η τέχνη με τη μορφή παιχνιδιού, εισβάλει στην καθημερινότητα μας, εκεί δηλαδή ακριβώς που βρίσκεται η ουσία της σύγχρονης τέχνης. Μιλάει για το τώρα, για τη ζωή, όπως ο καθένας τη βιώνει, για τα όνειρα, για το μέλλον, το σύνολο, την πόλη μας και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.Υποβολή έργων μέχρι και την 31η Μαρτίου 2014 ,είτε ταχυδρομικά τυπωμένο το έργο σε διάσταση Α3 στη διεύθυνση: Παπατσώνη και Λάμπρου Φωτιάδου 17-19 ,Μετς 11636 υπόψιν Playroom,είτε σε υψηλής ανάλυσης μορφή (300dpi - μέγεθος για Α3) στο playroomplayroom@gmail.com με τον τίτλο: Το Μεγάλο Μουσείο

Για προτάσεις με κινούμενες εικόνες παρακαλούμε στείλτε δύο αρχεία: ένα σε jpg ως άνω με video still για την αφίσα και ένα σε αρχείο video για το blog μας σε μορφή  .mov .mp4 .avi.
Για ερωτήσεις σχετικά με το project στείλτε στο playroomplayroom@gmail.com
"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μετς, Αθήνα 116 36, Ελλάδα
playroomplayroom@gmail.com Αγγελική Μπόζου: 6977667344 Ιωάννα Γουζέλη: 6945975965
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×