op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΩματείο Βάσης Ανέργων & επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α.)

Εναλλακτικές Συλλογικότητες"Το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική που επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης των ανέργων, χωρίς φυσικά να διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην οργάνωση τους.

Καλούμε όλους τους άνεργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο βάσης (ΣΩ.Β.Α.) καθώς επίσης να σχηματίσουν πρωτοβουλίες ανέργων μέσα στα υφιστάμενα εργατικά σωματεία, προκειμένου να διεκδικήσουν ισότιμα με τους συναδέλφους τους τα δικαιώματά τους.
 

Ακόμα προτάσσουμε τη δημιουργία επιτροπών ανέργων ανά γειτονιά μέσα από λαϊκές συνελεύσεις με οριζόντιο και αντιιεραρχικό χαρακτήρα και γενικότερα τη συλλογικοποίηση των ανέργων με όποια μορφή οργάνωσης επιλέξει ο καθένας.

Χτίζοντας αυτές τις δομές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανέργων που θα αγωνιστεί μαχητικά και δυναμικά, με την παρουσία του στο δρόμο και τους χώρους δουλειάς, αδιαμεσολάβητα και αυτοοργανωμένα. Το μεγάλο μας όπλο σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλο από την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη εργαζομένων και ανέργων, μακριά από ξεπουλημένους συνδικαλιστικούς φορείς.

Μια αλληλεγγύη που θα βασίζεται στο σεβασμό και το έμπρακτο ενδιαφέρον για το συνάδελφο, τον απολυμένο και τον άνεργο και όχι σε »φιλανθρωπίες».
 
Μια αλληλεγγύη που θα μας βοηθήσει να πάρουμε πραγματικά τη ζωή στα χέρια μας. Οργανώνουμε δράσεις και αγωνιζόμαστε για:

 Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, ντόπιων και μεταναστών. Κατάργηση του ορίου των ενσήμων για την σφράγιση των βιβλιαρίων. Ελεύθερη μετακίνηση για όλους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων (επιχειρησιακές- ατομικές συμβάσεις, αποζημιώσεις κτλ).

Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια.

Απαλλαγή των ανέργων από πληρωμές λογαριασμών (ΔΕΚΟ, ενοίκια) και απαλλαγή από άμεση και έμμεση φορολογία.

Αναγνώριση όλων των μη εγγεγραμμένων ανέργων και επισφαλών εργαζομένων, π.χ. μετανάστες, φοιτητές. Ελεύθερη είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας.

Στόχοι του ΣΩ.Β.Α.

1. Η ανάλυση, υπεράσπιση, προαγωγή των οικονομικών – κοινωνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των ανέργων και των επισφαλών εργαζόμενων.

2. Η καλλιέργεια σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των ανέργων πέρα και ενάντια στον ατομισμό και την απομόνωση και η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός αυτοτελούς, πολύμορφου, οργανωμένου και ισχυρού κινήματος των άνεργων και επισφαλών εργαζόμενων  που θα αγωνίζεται για αξιοπρεπή εργασία και ζωή.

3. Η συμβουλευτική δράση και η ενημέρωση των ανέργων, των ευέλικτα εργαζόμενων, των εργαζομένων χωρίς σταθερή εργασία ή κοινωνική ασφάλιση, για τα νόμιμα δικαιώματα τους στην εργασία, στην ασφάλιση, στο επίδομα ανεργίας.

4. Η οργάνωση των ανέργων και των επισφαλών εργαζόμενων που δεν είναι σε κάποια συνδικαλιστική οργάνωση, είτε γιατί αυτή δεν υπάρχει, είτε γιατί τα υπάρχοντα σωματεία δεν δέχονται τους ανέργους και επισφαλείς εργαζόμενους είτε επειδή μπορεί να τους δέχονται μεν τυπικά αλλά να αδιαφορούνε δε ουσιαστικά γι αυτούς, σε ένα αυτόνομο σωματείο βάσης ανέργων.

5. Η ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η παρακίνηση, για την εγγραφή των εργαζομένων και των ανέργων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις , η συμβολή στη δημιουργία νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων,  εργατικών κινήσεων και αντιστάσεων στους χώρους δουλειάς.

6. Η προάσπιση της αξιοπρέπειας των ανέργων καθώς και η αποκατάσταση του δικαιώματός τους στις αποφάσεις που τους αφορούν.7. Η αλληλεγγύη προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μοιράζονται τους σκοπούς της ανοιχτής πρωτοβουλίας ανέργων.

8. Η δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης για την αλληλοβοήθεια των ανέργων.

9. Υπερασπιζόμαστε  το δικαίωμα όλων σε σταθερή εργασία και στεκόμαστε ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και την εργασιακή ανασφάλεια.

10. Στοχεύουμε ευρύτερα σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και ταπείνωση ανθρώπου από άνθρωπο. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε διαχωρισμό και διάκριση με βάση την καταγωγή, την φυλή ή το φύλο. Αναδεικνύoυμε την εκμεταλλευτική φύση κάθε μορφής μισθωτής σχέσης εργασίας και παλεύουμε για την κατάργησή της."Στοιχεία επικοινωνίας:
Λόντου 6 και Μεσολογγίου (στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ), Αθήνα 106 81, Ελλάδα
swbanergwn@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×