op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Υδροναύτες

Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

"Οι Υδροναύτες, είναι αστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την οργάνωση εθελοντικών οικολογικών δράσεων στους Ελληνικούς βυθούς και την ανάδειξη των καταδυτικών δραστηριοτήτων μέσω αρθρογραφίας και εκδηλώσεων.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους φίλους της κατάδυσης, σε όσους έχουν "πιάσει"τον εαυτό τους, να κοιτάζουν με δέος τις ομορφιές του βυθού, ακόμα και απο την τηλεόραση τους, αλλά και όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις που έχουν στόχο την προστασία του υδάτινου κόσμου, απο κάθε λογής κακώς κείμενα που τον "πολιορκούν".

Οι «Υδροναύτες» είναι ένας μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα.

Επιλέξαμε το όνομα αυτό αναφερόμενοι στον κάθε αυτοδύτη που επιθυμεί να βρίσκεται όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο κάτω από την επιφάνεια ταξιδεύοντας, ακολουθώντας την «φωνή» του υποβρύχιου κόσμου.

Μια φωνή που άλλοτε περιγράφει πανέμορφα ταξίδια ανάμεσα σε χρώματα και εικόνες, άλλοτε ψιθυρίζει παλιές θαλασσινές ιστορίες και άλλοτε γίνεται σχεδόν εκκωφαντική, όταν περιγράφει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε πολύ μεγάλο μέρος των υδάτινων εκτάσεων ή «δείχνει» τα όποια κακώς κείμενα σχετίζονται με το υγρό στοιχείο.

Έχοντας λοιπόν αυτή την «φωνή» για οδηγό μας, δημιουργήσαμε τον φορέα των «Υδροναυτών», με στόχο να ενώσουμε όλους όσους πιστεύουν πως η κατάδυση είναι κάτι παραπάνω από μια ψυχαγωγική δραστηριότητα και να αναδείξουμε με κάθε δυνατό μέσο τις πολύπλευρες διαστάσεις της.Το όραμα των Υδροναυτών περιλαμβάνει τρείς αρχές.

Την ανάδειξη:

Της Ελληνικής θαλασσινής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που κρύβουν οι Ελληνικές θάλασσες, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης μιας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης μορφής τουρισμού, αυτής του καταδυτικού τουρισμού. Τα οφέλη από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη του είναι πολλαπλά, και δεν έχουν μόνο να κάνουν με την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς θεωρούμε πως περισσότερο ωφελημένο θα βρεθεί το ίδιο το περιβάλλον.

Του ρόλου θεματοφυλακής που μπορούν να έχουν οι αυτοδύτες, και της κοινωνικής προσφοράς που προκύπτει από την πολυδιάστατη καταδυτική δραστηριότητα. Η οργάνωση μας, πέραν των οικολογικών δράσεων, έχει συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος καταγγέλλοντας παράνομες δραστηριότητες, έχει εντοπίσει επικίνδυνα αντικείμενα, (πολεμικό υλικό, αντικείμενα που αποτελούν σπουδαίο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια )και έχει συνεργαστεί με τις αρχές για την καταγραφή και εξουδετέρωση τους) και έχει εργαστεί σε έρευνες διάσωσης οπουδήποτε ζητήθηκε η συνδρομή της.

Την προώθηση:

Των πρακτικών ασφαλούς κατάδυσης, την ανάπτυξη της καθώς και την προώθηση της ως μια από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες, που προσφέρει πραγματικά μοναδικές συγκινήσεις στους ενασχολούμενους με αυτήν.Του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της συμμετοχής σε ενέργειες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αύριο.

Της ανάγκης για οικολογική ευαισθητοποίηση, για αλλαγή κάθε νοοτροπίας και πρακτικής που λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος , της βιοποικιλότητας και του υδάτινου οικοσυστήματος.

Την Προστασία:

Της υδάτινης χλωρίδας και πανίδας, αναδεικνύοντας κάθε επιβαρυντικό για αυτήν παράγοντα

Της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, των Ελληνικών ναυαγίων και κατ επέκταση της ίδιας της ναυτικής ιστορίας μας

Της ίδιας της ασφάλειας των αυτοδυτών από ιδιαίτερα επικίνδυνους παράγοντες, όπως οι παράνομοι τρόποι αλιείας και η μη τήρηση των κανόνων ναυσιπλοΐας .

Επίσης, ένας από τους κύριους στόχους μας είναι η διοργάνωση διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων οι οποίες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν στον κόσμο, πως οι αυτοδύτες δεν είναι απλά επισκέπτες των Ελληνικών βυθών, αλλά έχουν την θέληση να προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα, ή υπάρχει κάποιος κοινωφελής σκοπός.

Τα ουσιαστικά μέσα που έχουμε διαθέσιμα για την υλοποίηση των στόχων μας, είναι ακριβώς το εθελοντικό πνεύμα των αυτοδυτών αλλά και όλων όσων κατά καιρούς βοήθησαν στις δράσεις που διοργανώθηκαν, από όπου και αν αυτές διοργανώθηκαν, υπό όποια ιδιότητα και αν είχαν.

Η γενικότερη οργάνωση και λειτουργία των «Υδροναυτών» βασίζεται στην καλή διάθεση συνεργασίας των μελών του, και στα ισχυρά δεσμά που αναπτύσσονται μεταξύ μας μέσω κοινών προσπαθειών, για επίσης κοινούς στόχους.

Για την καλύτερη επίτευξη των στόχων μας δημιουργήσαμε έναν ηλεκτρονικό ενημερωτικό κόμβο στην διεύθυνση www.ydronaftes.gr, στον οποίο φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε εκτός από την αρθρογραφία και τις δράσεις μας, όλα τα νέα από τον Ελληνικό και ξένο χώρο που αφορούν το υγρό στοιχείο, ενώ ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των φίλων αλλά και των μελών μας είναι το βήμα συζητήσεων μας.

Παράλληλα, ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι από τις δραστηριότητες μας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, είναι η λειτουργία του Dive Radio, του Ελληνικού Καταδυτικού Ραδιοφώνου. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου, προσπαθούμε να εκπέμψουμε την «φωνή του βυθού», μέσω του προγράμματος του σταθμού μας.

Φυσικά, και οι δραστηριότητες μας δεν σταματούν εδώ. Ορμώμενοι από το υγρό στοιχείο, το οποίο διαρκώς μεταβάλλεται χωρίς ποτέ να περιορίζεται, διαρκώς αναζητούμε νέους τρόπους για να ενισχύσουμε την προσπάθεια επίτευξης των στόχων μας, σε όποια κατεύθυνση και αν αυτοί μπορεί να εντοπίζονται.

Όλη μας η προσοχή λοιπόν, είναι στραμμένη στο να καταφέρουμε να κάνουμε μετατρέψουμε όλα τα «εγώ» μας, σε ένα δυνατό και αποφασιστικό, «μαζί» .

Αυτό το «μαζί» λοιπόν, είναι που απευθύνει κάλεσμα σε οποιονδήποτε θέλει να γίνει ενεργό μέρος του."

Οι Υδροναύτες είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική με αντικείμενο την οργάνωση εθελοντικών οικολογικών δράσεων.

Βίντεο εκδήλωσης "Καθαρίζουμε το βυθό, μαθαίνουμε για το βυθό" from Ydronaftes on Vimeo.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Ηλιούπολη 163 45, Ελλάδα
info@ydronaftes.gr Τηλ.:6946254452
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×